Ay’ın Kuzey Kutbu’nun Ayrıntılı Fotoğrafı

Bilim insanları NASA’nın Ay Keşif Yörünge Aracı’ndaki kameraları kullanarak Ay’ın Kuzey Kutbu’nun en yüksek çözünürlükteki görüntüsünü oluşturdu. Amerika Birleşik Devletleri’nin dörtte biri kadar bir alana karşılık gelen bölge piksel başına iki metreyle yani bir futbol sahasını kaplayacak kadar büyüklükte bir çözünürlüğe sahip.

Ay_kuzey_kutbu
Ay’ın Kuzey Kutbu’nun yüksek çözünürlükteki görüntüsü elde edildi (NASA/GSFC/Arizona State University).

Görüntü yakınlaştırma seçeneği altında http://lroc.sese.asu.edu/gigapan/ sayfasında yayınlandı. Toplamda 10 581 adet görselin yeterince ayrıntılı olarak işlendiği çalışma böylece kullanıma açılmış oldu. Görüntüde gözlenen gölge boyları, olguların büyüklükleri ve derinlikleri hakkında da bilgi sahibi olunmasına yardımcı oluyor.

NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden John Keller: “Bu eşsiz görüntü hem bilim insanlarına hem de tüm insanlara önemli bir kaynak sunuyor. Bu çalışma Ay Keşif Yörünge Aracı’nın (LRO) yaklaşık beş yıllık verilerinin incelenmesiyle oluşturuldu” diyor.

Ana görüntüyü oluşturan parçaların görselleri araçtaki LROC adlı kamera ile buna takılan iki dar açılı kamera yardımıyla oluşturuldu.

Bölge ABD’nin dörtte birine denk geliyor.

Çalışma ekibinden LROC baş araştırmacısı Mark Robinson: “Bu devasa görüntüdeki parçalı görsellerin oluşturulması ve birleştirilmesi dört yılda bitirildi. Artık gelecek keşif uçuşlarında bu bölgeye bir aracın inmesi için gerekli altyapıyı hazırlamış olduk” diyor.

Yaklaşık 867 milyar pikselden oluşan görüntü 931 070 piksel karelik bir alana sahip. Böylesi bir görüntüyü kağıda dökmek için bir futbol sahası kadarlık alan gerekir. Tam görseli bilgisayarınıza kaydetmeniz için yaklaşık 3,3 terabayt’lık bir depolama alanını gözden çıkarmanız gerekir. Bu nedenle meraklıların tüm görseli büyütüp ya da küçülterek üzerinde gezmelerini kolaylaştırmak için milyonlarca küçük parçalara bölündü.

300 dpi çözünürlükteki görüntüyü kağıda dökmek isterseniz bir futbol sahası büyüklüğünde kağıt bulmanız gerekecek!

Haziran 2009’da Ay yörüngesine giren LRO sayesinde uydumuzun yüzey haritasını inceleyerek olası su ve mineral kaynaklarını araştırmak ve Ay’ın jeolojik geçmişini araştırmak mümkün oldu. Araca bunları yapabilmesi için yedi adet teknolojik cihaz eklendi.

Araştırmacılar yüzeyin görsel fotoğrafını LRO’nun yükseklik algılayıcısı lazeriyle gerçekleştirirken, aynı zamanda NASA’nın Eylül 2011’de başlatılan Ebb ve Flow adlı ikiz sondalarının elde ettiği yüksek çözünürlükteki Ay kütleçekimi haritasından da yararlanıldı.

Ay’ın Kuzey Kutbu’nda gezmek için tıklayınız.

NASA

Önerilir...

2 Yorum

  1. Bence cok sacma bir calisma bunla neyi yapmaya çalıştiniz anlamıyorum

    1. Şöyle düşünelim. diyelim bir araziniz var ve bu araziye ev yapacaksınız. Ne yaparsınız? Araziyi gezip inceler ve en uygun ve maliyeti en düşük yeri ararsınız. Ay haritalama çalışmalarının amacı da bu. İnsanoğlu yakın bir gelecekte Ay’a koloni kuracak. Gerek bilimsel çalışmalar gerekse sanayi için gerekli hammadde Ay’dan çıkarılacak. Bunun için uygun yerlerin önceden saptanması gerekli. Böyle düşündüğünüz zaman neden böylesi yüksek çözünürlüklü haritaların oluşturulduğunu da anlarsınız. Benzer çalışmalar Mars için de yapılmaktadır.

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d