Jüpiter’deki Karanlık Nokta!

Bazen karşıdakine bir şeyler anlatmak zor olabilir. Hele bu ‘bir şey’ astronomiyle ya da gökyüzüyle ilgiliyse. Astronomide uzaklıklar ya da cisimlerin büyüklüklerini anlamak ve anlatmak bazen çok zor olabiliyor. İşte o zaman imdata bir fotoğraf, bir benzetim, bir resim yetişir. Gökbilim bu nedenle oldukça zengin görsele sahiptir.

Jupiter ve ganymade

Bu görsellerden biri Hubble Teleskopu ile elde edildi.  Jüpiter’in ve aynı zamanda Güneş Sistemi’nin en büyük uydusu olan Ganymade’in aslında ne kadar büyük (ya da küçük) olduğunu gösterdi. Görüntüde Ganymade’in gölgesinin Jüpiter’in büyük kırmızı lekesinin üzerine düşmesi bize uydunun bu lekenin yarısından küçük olduğu net şekilde görülüyor. Görüntüyü bilmesek de bu bilgiye sahibiz elbette. Ama böyle bir görselde görmek daha çekici. Sizce de öyle değil mi?

Hubble, Ganymade’in yörüngesi bilindiğinden 21 Nisan 2014’te gözünü Jüpiter’e dikti ve uydu tam kımızı lekenin önünden geçerken gölgesinin kırmızı leke üzerine düşme anını fotoğrafladı. Ortaya bu güzel çalışma çıktı.

Ganymade’in çapı: 5200 km

Kırmızı lekenin çapı: 17.000 km

Görsel telif hakkı: NASA, ESA, and A. Simon (Goddard Space Flight Center)

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d