Evreni Karanlık Enerji mi Yok Edecek?

Yeni yapılan bir araştırma evrenin geleceğinin karanlık madde ve karanlık enerji arasındaki ilişkiye bağlı oılduğunu gösteriyor. Araştırmaya göre gördüğümüz evrenin iskelesini oluşturan karanlık madde karanlık enerji tarafından yavaş yavaş yok edilmekte.

PGC6240_gokadasi

Physical Review Letters’da yayınlanan makaleye göre son veriler karanlık enerjiyle savaş halinde olan karanlık maddenin savaşta geri düştüğünü ve bunun da evrenin büyümesini yavaşlattığını gösteriyor.

Araştırma ekibi üyelerinden Portsmouth Enstitüsü Müdürü Prof. David Wands: “Bu çalışma kozmik ölçekte uzay-zamanın temel özelliklerini ve evrenin kaderini ortaya çıkarıyor” diyor.

“Karanlık enerji büyüyor ve bunun sonucunda evren herşeyin buharlaşarak hiç birşeyin olmadığı boş ve sıkıcı bir yapıya bürünecek.”

“Karanlık madde evrenin büyümesinden sorumludur. Gördüğümüz herşey, gökadalar bu yapının üzerine kurulmuştur. Karanlık maddenin buharlaşması bu yapının genişlemesini yavaşlatıyor.”

1998 yılında arşatırmacılar evrenin genişleme hızının arttığını belirlemişti. Uzay-zaman üzerinde etkili olduğu düşünülen ‘kozmolojik sabit’ kozmolojinin standart modeli oldu. Ancak şimdi Portsmouth ve Roma’daki araştırmacılar karanlık madde ile karanlık enerji arasındaki enerji transferinin daha doğru bir açıklama olacağına inanıyor.

“1990’lardan bu yana gökbilimciler evrenin genişleme hızının artmasına basit bir neden bulmaya çalışmıştır. Bu sorunu ‘vakum’ ile aşmayı çalıştılar. Bu ise kozmolojideki sabit bir enerji yoğunluğudur. Ancak gökadalar, gökada kümeleri arasındaki uzaklık hesaplamaları bu büyümenin düşünülenden daha büyük olduğunu gösterdi. Bu da şimdiye kadar açıklanamadı.

Michigan Üniversite’sinden Dragan Huterer: “Makale çok ilginç ve sonuçlara çok şaşırdım. Karanlık enerji anlayışına yeni bir çözüm getiriliyor. Kabul gören standart modelle arasında bazı sorunlar var ve tartışmanın nasıl sonuçlanacağını görmek için önümüzde birkaç ay var” diyor.

Science Daily

Makale

Önerilir...

2 Yorum

  1. Ümit hocam bu makaleye göre karanlık maddenin karanlık enerjiye yenik düşmesi evrenin kendi içine kapanması şeklinde mi sonlacak.Yani Evrenin genişleme hızı azalarak bir noktada durup tekrar büzülmeyemi başlayacak?

    1. Çalışmaya göre evrenin genişleme hızında azalma görülmüş. Bunu da karanlık enerjiye bağlamışlar. Tekrar büzülme olur mu, bunun için çalışmanın devamını görmek gerekiyor. Zaten karanlık maddenin ne olduğu, yapısının neye benzediği henüz anlaşılmış da değil. Biraz daha bekleyeceğiz.

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d