Pluto’da 3,5 km Yüksekliğinde Dağ Var

Pluto ve uyduları, Yeni Ufuklar uzay aracı tarafından yakın çekimde kısa süreyle de olsa görüntülendi ve birçok fotoğrafları çekildi. Şimdi sıra bu görüntülerin uzay aracından alınıp işlenmesine geldi.

İşte bu fotoğraflardan biri önemli bilgiler veriyor. Pluto’nun parlak kalp şeklindeki ekvatora yakın bölgesine yapılan yakın çekimde buz tepeleri görüldü. Bu tepelerinden birinin 3500 m yüksekte olduğu hesaplandı.

Pluto_dag
Pluto’da 3500 m yükseklikte buz dağı bulundu. Dağ Pluto’nun kalbi olarak bilinen bölegede yer alıyor (NASA/JHU APL/SwRI).

Pluto’nun bu tepeleri büyük olasılıkla son 100 milyon yıl içinde oluştu. Yüzeyde hâlâ jeolojik hareketler sürüyor olabilir. Bu fotoğraftaki alan Pluto yüzeyinin yüzde birini kaplamaktadır.

NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’nden Jeff Moore: “Şimdiye kadar gördüğümüz en genç yüzeylerden biri. Bu da bazı modelleri yeniden ele almamızı gerektirecek. Benzer birçok buzlu dünyanın yüzeyinde de jeolojik hareketler devam ediyor olabilir” diyor.

Dev gezegenlerin (Jüpiter gibi) uydularının tersine Pluto üzerine büyük bir kütle çekim kuvveti etki etmez. Bunun dışındaki süreçler yüzeyde dağlık alanların oluşmasını sağlamış olabilir.

Hubble’dan Yeni Ufuklar’a elde edilen Pluto görüntülerini ele alan film (NASA/ESA/Hubble/New Horizons).

Yeni Ufuklar aracının Ralph aletinin alacağı verilerle Pluto yüzeyindeki buzda bol miktarda metan olduğu görülebilir. Zaten aletin tayfölçeriyle ilettiği ilk bilgiler bu yöndedir.

Yeni Ufuklar Pluto’nun uydularını da gözledi. Küçük uyduları Nix, Hydra, Sytx ve Kerberos’un yüzeylerinin muhtemelen su buzuyla kaplı olduğu düşünülüyor. Aracın ileteceği yeni görüntüler bu uydular hakkındaki bilgi dağarcığının artmasını sağlayacaktır. Buna karşılık Hydra için ilk tahmin yapıldı: düzensiz bir şekle sahip uydu 43 ve 33 km boyutlarında.

Charon hakkında elde dilen ilk bilgi için tıklayınız.

New Horizons

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d