67P’nin Sıradışı Yüzleri

67P_Anuket

Bu görüntüde 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızındaki Anuket bölgesinin çevresi görülüyor. Fotoğraf 1,5 km uzunluğundaki bir bölgeyi göstermektedir. Rosetta 13 Mart 2016’da NavCam kamerası ile bu görseli elde ettiğinde, 67P’den 17 km uzaktaydı.

Fotoğraftaki Anuket silüetini görmek için biraz hayal gücü gerekiyor. Soldaki iki tepeden sağdakinin altındaki parlak alana bakın. Orada iki göz ve burun görüyor musunuz? Üstelik de hafif bir gülümseme ile. İnsanlar bir buluta, bir kayaya ya da bir gölgeye baktığında bir şeylere benzetebilir ki psikolojik bir olgudur ve adına sanrı (pareidolia) denir. Bu görüntüde de gökbilimciler eski Mısır’da su dağıtıcısının silüetini görmüş.

Gerçek ise elbette Anuket değil. Kuyrukluyıldızın büyük parçasının engebeli arazisine ait bir alanı görüyorsunuz. Bazı yerlerde dik kayalar, bazı yerlerde düzlükler göze çarpıyor.

Fotoğrafa bakmayı sürdürelim. Anuketin solundaki düzlüğe yakın yerde bir yüz daha gizli: Serket. Eski Mısır tanrıçalarından olan Serket ile Anuketi ayıran tek şey aralarındaki keskin uçurum. Serket, gözlerini çevreleyen kaşları ile “ben de buradayım” der gibidir.

Serket ile Anuketi ayıran düzlüğün nedeni olan iki tepe C. Alexander Kapısı olarak bilinir. İki tepenin aralığı Rosetta projesi bilimcilerinden ve Temmuz 2015’de hayata gözlerini yuman Dr. Claudia J. Alexander’a adanmıştır.

Kuyrukluyıldızdaki tüm bölgeler fikir vermesi açısından bir sayfada toplanmıştır. Bu sayfaya ulaşarak 67P’nin genel yapısı ve yüzeyi hakkında bilgi edinilebilir.

67P’yi izleyen Rosetta aracı şu an kuyrukluyıldızdan 30 km uzaktadır ve kontrollü bir şekilde zaman zaman bu ilginç cisme yaklaşmaktadır. Araç Eylül ayı sonuna kadar veri yollamayı sürdürecek.

Fotoğrafın telif hakkı: ESA/Rosetta/NavCam – CC BY-SA IGO 3.0

ESA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d