ESA, Phobos’a Yeni Araç Yollayacak

Phobos’a inilebilecek en iyi iki alan. (ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum))

Mars’ın eğri büğrü uydusu, Phobos. (ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum))

ESA, 7 Mart’ta Phobos’a yakın uçuş gerçekleştiren Mars Express’den gelen yeni görüntüleri yayınladı. Görüntüler  piksel başına 4.4 metrelik yüksek çözünürlüğe sahip. Bu görüntüler eşliğinde yakın zamanda  Phobos-Grunt göreviyle uyduya inilebilecek uygun bir alan aranıyor.

Phobos’ta aynı Ay  gibi gezegenine sürekli aynı yüzünü gösterir. Uydunun diğer tarafını görmek için Mars Express yörünge dışına uçuşlarını 7, 10 ve 13 Mart’ta gerçekleştirdi.

Phobos 27x22x19 km ölçülerinde düzensiz bir şekle sahiptir. Gökbilimciler, Phobos’un her ne kadar asteroit kuşağındaki bazı  asteroitlere benzese de, Mars’ın ekvatoruna doğru çekip yakalayarak uydusu haline getirme olasılığını düşük görmektedir. Farklı bir kuram olarak da uydunun Mars’ın toz artıklarından oluşmuş olabileceğidir.

ESA, 2011 yılında Rusya ile birlikte, Phobos’tan örnek toplayıp bunu incelemek için Phobos-Grunt adlı bir aracı yollayacak. Bunun için hem Güneş ışığını yeterince alabilen hem de daha düzgün bir yüzeye sahip olan noktalar belirlendi bile. Dünya üzerinde de ESA istasyonları sürekli olarak Phobos-Grunt’u izleyecek.

Mars Express bu ayın sonuna kadar Phobos’u izlemeye devam edecek.

Kaynak: ESA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d