Messenger’dan Yörünge İçin Son Adımlar

NASA’nın Merkür keşif aracı olan Messenger, 29 Eylül’de gezegene 230 km kadar yaklaşacak. Messenger aracı 2011’de Merkür yörüngesine oturmadan önceki son manevrasında önemli bilgilerin elde edileceği bildiriliyor.

Aracın aslı görevi Merkür’ün yüzey yapısının belirlenmesidir. Messenger ile Merkür’ün yüzeyinin %90’ına ilişkin görüntü elde edildi. Araç gezegene olan yakınlaşmasıyla ekvator bölgesine daha yakından bakma fırsatını yakalayacak. Bu geçiş sırasında Merkür’ün ince atmosferinin güneş rüzgârlarından nasıl etkilendiği de belirlenebilecek.

Fotoğraftaki, sarı çizgiler Messenger’ın 29 Eylül’deki yakın geçişi sırasında görüntüleyeceği bölgeleri gösteriyor. Mavi çizgiler ve kırmızı çizgiler aracın önceki görevlerinden elde edilen görüntüleri ve yeşil çizgiler ise Mariner 10 aracının gözlemlediği bölgeyi gösteriyor. Fotoğraf: NASA

Uzay aracıyla gökbilimciler, gezegenin güney yarımküresindeki yüzeyine ait yüksek çözünürlüklü görüntülere ulaşacak. Gökbilimciler aracın 1500 den fazla fotoğraf çekmesini bekliyorlar. Daha önce araç kuzey yarımküreyi görüntülemişti. 2008’in Ocak ayında gezegenin doğu kısmının ve Ekim ayında da batı kısmının üzerinden geçiş yapmıştı.

Araçtaki tayfölçer ayrıca gezegendeki demir ve titanyum miktarını da belirlemeye çalışacak. Araç gezegenin yörüngesine girmek için alacağı yolun dörtte üçü olan yaklaşık 8 milyar km yol almış olacak. Fırlatıldıktan sonra Dünya çevresinde hız kazanmak ve yörüngeye girmek için turlayan araç Dünya’dan  Ağustos 2005’de ayrıldı. Venüs’e Ağustos 2005’de ulaştı ve Ekim 2006’da buradan da ayrıularak Haziran 2007’de Merkür’e ulaştı. Aracın 2011 başlarında Merkür yörüngesine oturması hedefleniyor.

Messenger’in gezegene yaptığı ilk iki yakın uçuşu sırasında elde edilen birkaç görüntü. Merkür, Büyük Caloris Havzası, darbe almış gibi eliptik şeklinde görünen tuhaf yanardağ, örümcek ağı görünen yeni bir krater. Fotoğraf: NASA

Kaynak:

NASA-Messenger

Science-NASA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d