Gösteriliyor: 1 - 10 of 11 Sonuçlar

LRO Ay’a Çarpan Sondaların İzini Sürüyor

Birçok uzay aracı görev sürelerinin bitimiyle kendi kaderine terk edilir. Aynı durum GRAIL sondaları için geçerli olmadı. Hatırlanacağı üzere bu sondalar görev sürelerinin bitiminin ardından deneysel bir gözlem için Ay’ın kuzey kutbu yakınındaki bir dağa 17 Aralık 2012’de çarptırılmıştı. Çarpma noktalarını LRO görüntüledi.

3 Boyutlu Ay Görüntüleri

NASA’nın Ay Yörünge Keşif Aracı’ndaki kameraları kullanan bilimciler yüksek çözünürlüklü topografik haritalar yaparak yüzeyin 3 boyutlu görüntülerini elde ettiler. Bu görüntüleri kırmızı-mavi/yeşil yani 3 boyutlu gözlüklerinizle izleyebilirsiniz.

3 boyutlu görüntüler araştırmacıların Ay yüzeyini daha iyi anlamasını sağlar.

Ay Atmosferinde Helyum Bulundu

NASA’nın Ay Yörünge Keşif Aracı (LRO) üzerindeki tayfölçeri kullanan Lyman Alfa Haritalama Projesi (Lyman Alpha Mapping Project-LAMP) ile bilimciler Ay’ın incecik atmosferinde soygaz helyum gazı olduğunu keşfettiler.

Bu gözlem Apollo 17’nin 1972’deki Ay Atmosferi Dağılımı Deneyi (LACE) ile ulaşılan arazi ölçümleriyle de uyum içerisindedir.

Tycho Krateri’nin Ayrıntılı Görüntüsü

NASA’nın Ay Yörünge Aracı (Lunar Reconnaissance Orbiter-LRO) üzerindeki NAC kamerasıyla ünlü Tycho Krateri’nde gün doğumunu gösteren bir görüntü elde etti.

Amatör gökbilimcilerin iyi tanıdığı 82 km çapındaki Tycho Krateri 43,37 derece Güney ve 348,63 derece Doğu konumunda bulunuyor. Merkezi bölgedeki tepe 2 km yüksekliğe sahip.

Ay’ın En Büyük Havzası

Ay’ın Güney Kutbu ile Aitken Krateri arasında uzanan havza, Ay’ın bilinen en büyük ve en eski havzasıdır. Çapı 2500 km’dir. Ay’ın çevresinin 11 000 km olduğu göz önünde tutulursa havza Ay’ın çevresinin neredeyse dörtte birini kaplamaktadır. Görünütü LRO’nun Geniş Açılı Kamerası ile elde edilmiştir.

Ay’daki Tavşan Deliği

“Alice Harikalar Diyarında” masalını herkes bilir. Alice beyaz bir tavşanın girdiği delikten kayarak yeni bir dünyayla tanışır. Peki Ay’daki bu tavşan deliğinin içinde ne var? NASA, Ay’daki bunun gibi yüzlerce büyük ve derin mağarayı LRO ile izliyor. Bu büyük mağaraların görüntüleri ilk kez Japonya’ın Kagoya uzay aracıyla elde edilmişti.

Ay’daki Rus Aracı

Kaliforniya San Diego Üniversitesi’ndeki araştırmacılar NASA’nın Ay Yörünge Keşif Aracı’ndaki (LRO- Lunar Reconnaissance Orbiter) yardımcı araçlar ile dünyadan gönderilen bir sinyali Rus Lunokhod aracından yansıtmayı başardılar. Bu sayede Rus aracının yeri de kesinleşmiş oldu.