Gösteriliyor: 1 - 10 of 11 Sonuçlar

Ötegezegenlerde Kutup Işığı Araştırması

Dünya’daki kutup ışıkları kutup bölgelerinde yaşayan insanlar için göz kamaştırıcı ışık gösterileridir. Gökyüzünde sanki yeşil ve kırmızı perdeler dalgalanır gibi bir görüntü ortaya çıkar. Aynı etki diğer gezegenlerde nasıl olur acaba? Yeni araştırmalar bir “sıcak Jüpiter”de oluşan kutup ışığının Dünya’dakine göre çok daha büyük ve parlak olduğu sonucunu çıkardı.

Karbonu Olan İlk Gezegeni Bulduk

Massachusetts Enstitüsü ve Teknolojisi (MIT)’nden bir grup bilim insanı ilk kez bir ötegezegende karbon olduğunu keşfetti. 1200 ışık yılı uzaklıktaki 1.4 Jüpiter kütleli WASP-12b gezegeninin atmosferinde karbon ve oksijenin izlerine rastlandı. Karbon zengini olan gezegenin kayalık bir yüzeye sahip olabileceği düşünülüyor.

NASA’dan Bilinmedik Bir Yaşam Keşfi

NASA tarafından yürütülen bir araştırmayla yeryüzünde bilinen tüm yaşam şekillerine ilişkin temel bilgi büyük bir değişime uğradı. Yeryüzünde ilk kez zehirli bir ortamda yaşayabilen ve hatta kendini çoğaltabilen bir mikrop türüne rastlandı. Mikrop arsenikten etkilenmeden yaşamını devam ettirebiliyor.

Dünya Benzeri Gezegen Bulduk Gibi

Kaliforniya Santa Cruz Üniversitesi gezegen avcılarından oluşan bir ekip, yakın bir yıldızın yaşam bölgesi içerisinde 3 Dünya kütlesinde bir gezegen olduğunu keşfetti.

Keşif dünyanın en büyük teleskoplarından biri olan Hawai’deki WM Keck Gözlemevi’nde on yıldan bu yana süren gözlemler sonucunda gerçekleşti.

Astronotlar Mars İçin Hazır Değil!

Astronotların kasları uzaydaki fiziksel işlerin daha kolay yapılabilmesinden dolayı % 40’dan daha fazla oranda zayıflıyor. Bu ise 50 yaşındaki bir astronotun kaslarının 80 yaşında olduğunda alacağı duruma denk gelir. Uzayda yapılan tüm egzersiz ve alıştırmalara karşılık bu istenmeyen etki gelecek Mars görevleri için tehlikeli olacaktır.

Kepler 2010’a Beş Gezegenle Girdi

NASA’nın büyük ümitler beslediği Kepler Uzay Teleskobu ilk keşfini gerçekleştirdi. Kepler ilk keşfinde beş ötegezegen bulduğunu bildirdi. Gezegenler Kepler 4b, 5b, 6b, 7b, 8b olarak adlandırıldı.

NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’nden William Borucki Kepler’in son derece sağlıklı çalıştığını ve aracın, bilimin Güneş Sistemine yönelik sorularına yanıt vereceğini umduklarını dile getiriyor. Ötegezegen keşiflerinde hem gezegenlerin yapıları hem de gezegen disklerinin gözlenmesinin çok önemli bir yeri bulunuyor.