12 Ekim’de Bir Asteroit Dibimizden Geçecek

12 Ekim’de küçük bir asteroit Dünya’yı neredeyse yalayıp geçecek. Asteroitin yakın geçişi, yapısı ve yörüngesi ile ilgili çalışmalar yapmak isteyen bilim insanlarını heyecanlandırdı. Dünya çapında görev yapan profesyonel ya da amatör tüm gözlemevleri bu ilginç geçişi izlemeye davet edildi.

Yakın Dünya asterodi 2012 TC4’ün ESO’nun Çok Büyük Teleskopu üzerindeki FORS aleti yardımıyla alınmış görüntüsü. Asteroit şu an 27 kadir parlaklığında. Tonları farklı beyaz çizgiler uzak yıldızlara ait. Teleskop asteroiti izlediğinden yıldızlar bu çizgi şeklinde görülmektedir. (ESO / ESA / NEOCC / O. Hainaut (ESO), M. Micheli (ESA), D. Koschny (ESA))

Dünya’ya çarpması olası küçük asteroitleri keşfetmek ve izlemek üzere ESA ve Avrupa Güney Gözlemevi-ESO arasındaki işbirliği çerçevesinde yapılan incelemeler asteroit 2012 TC4’ü ortaya çıkardı. İlk kez Hawaii’deki Pan-STARRS gözlemevi tarafından 2012’de keşfedilen asteroit gözlem altında tutuluyor. Asteroit son olarak ESO’nun Çok Büyük teleskopu tarafından görüntülendi.

Eldeki gözlem verileri Dünya’nın ne kadar yakınından geçeceği konusunda çelişkiliydi. Ancak yeni gözlemlerle birlikte asteroitin Dünya’nın 44 000 kilometre yakınından geçeceği görüldü. Asteroitin 15-30 m’lik bir büyüklüğe sahip olduğu düşünülüyor. Yakın geçiş sırasında çok daha fazla bilgi edinilecek.

Bu boyuttaki bir asterotin atmosfere girmesi Chelyabinsk olayına benzer bir etkiye neden olur. Asteroit başta NASA olmak üzere Dünya’daki diğer gözlemevleri tarafından da izlenecek.

ESA

 

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d