Neukum’a Yakından Bakış

ESA’nın Mars Express uydusunun çektiği görüntülerden oluşturulan bir film Mars’ın güney yarıküresindeki 102 km genişliğindeki Neukum kraterini gözler önüne seriyor. Krater adını Mars Express projesinin kurucularından Alman fizikçi ve gezegen araştırmacısı Gerhard Neukum’dan almaktadır.

Bu çarpma kraterinin kenarı ve zeminindeki çeşitli özellikler karmaşık bir jeolojk geçmişi göstermektedir. Kuvvetli rüzgârların şekillendirdiği koyu alan kumul kısımlar volkanik malzemelerden oluşmaktadır.

Yine kraterin iç kısmı çökeller tarafından doldurulmuştur. Bunun yanında aşınarak zayıflamış iki şekilsiz çöküntü de göze çarpmaktadır.

Zaman içinde krater duvarı toprak kayması ve yığılmış malzeme ile değişen derecelerde çökmüştür. Bunun dışında kenarlardaki küçük kraterler Neukum kraterinin uzun tarihi geçmişi olduğunun kanıtıdır.

Neukum krateri Mars’ın bilinen en eski yapılarından biri olup en az 3,9 milyar yıl önce oluşmuştur.

ESA

Önerilir...

1 Yorum

  1. görüntüler mükemmel,mars hakkında çok önemli bilgiler verebilir.insanlı uçuşlar için referans olabilir.geriye sadece uygun yaşam koşullarını meydana getirmek.insanoğlu ileride bunu da başaracağına inanıyorum.

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d