26 Mayıs: Özel Bir Gün

Gün batımı günün oldukça özel bir anıdır. Gökyüzündeki bulutlar kızarırken ufuk çizgisi üzeri kırmızı ya da turuncu görülür. Bundan sonra gökyüzü gözlemcilerinin merakla izlediği yıldızlar yavaş yavaş ortaya çıkar.

gez_yak

26 Mayıs’taki gün batımında ender görülen bir gökyüzü olayına tanık olacağız. O gün Venüs, Jüpiter ve Merkür sadece üç derecelik alan içinde bir üçgen oluşturacak şekilde birbirine yakınlaşacak.

Gezegenlerin gökyüzünde yakınlaşması ender görülür. En son Mayıs 2011’de gerçekleşen olay bir daha Ekim 2015’de olacak. Gezegen üçgeni ışık kirliliğinin yüksek olduğu kentlerde dahi görülebilecek.

Üçgenin en iyi zamanı ise günbatımından sonra 30 ile 60 dakika arası. Batı ufkunun açık olması bu önemli olayı görmek için yeterli tek şart.

Gezegenlerin büyüklüklerinin karşılaştırılması.

Rehber olarak Venüs’ü seçmelisiniz. Venüs diğerlerinden daha önce ve daha parlak görülecek. Venüs’ü daha erken görmek için bir dürbün kullanabilirsiniz. Tipik bir dürbünde her üç gezegen görüş alanına sığacak. Karanlık giderek etkisini artırdığında ise gezegen üçgeni net bir şekilde ortaya çıkacak.

Gösterinin tadını çıkarmak için 26 Mayıs’ı beklemenize gerek yok. Gezegenler bir hafta önce yakınlaşmaya başlayacak. Tarihler şöyle:

11-13 Mayıs tarihleri arasında Hilal evresindeki Ay, Jüpiter ve Venüs bir çizgi üzerinde görülecek.

23 Mayıs’ta Jüpiter ve Venüs birbirine 5 dereceden daha küçük uzaklıkta olacak.

26 Mayıs’tan önceki ve sonraki iki günde ise gezegen üçgenini -biraz farklı şekle bürünse de- görebileceğiz.

28 Mayıs’ta Venüs Jüpiter’in sadece 1 derece yakınında olacak.

Çıplak gözle izlenebilecek yakınlaşma yaklaşık bir hafta sürecek ve 26 Mayıs’ta üç gezegen birbirine en yakın konumda görülecekler.

İzlemeye, fotoğraf çekmeye değer bir gökyüzü olayı.

NASA Science

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d