Anka Kuşunda Hayat Yok

Mars Odyssey aracının resmi. (NASA/JPL)

NASA’nın Mars yörüngesinde dolanan Mars Odyssey aracı, bir kez daha Anka Kuşu’yla (Phoenix) bağlantı kurmaya çalıştı. Ancak Anka Kuşu’ndan hiçbir sinyal alamadığını dünyaya iletti.

Ana Kuşu’nun bulunduğu bölgede kış bitmek üzere olduğundan, aracın çalışma olasılığı çok küçük de olsa bulunuyor. Yörünge aracı şimdiye kadar 10 kez araçla iletişime geçmeyi denedi. Hiçbirinde sinyal alamadı. Mars Odyssey 50 kez daha Anka Kuşu ile bağlantı kurmaya çalışacak.

Anka Kuşu, 25 Mayıs 2008’de Mars yüzeyine başarılı bir iniş gerçekleştirdi. 2 ay boyunca görevde kalması planlanan araçla  3 ay sonra iletişim kesildi.  Araç 3 ayın sonunda yeterince güneş ışığı alamadığı için enerjisini bitirince görevi de zorunlu olarak bitmiş oldu. Çünkü araç çok düşük sıcaklıklarda çalışmaya karşı tasarlanmamıştı. Suskun aracın çalışabilmesi için bir kıvılcım alması gerekiyor. Bu kıvılcımı da Mars Odyssey yörünge aracı yolluyor. Ancak şimdiye kadar yapılan girişimler başarısız oldu. Zaten Anka Kuşu’nun çalışma olasılığını NASA çok düşük olasılık olarak belirtiyor.

Kaynak: NASA/Phoenix

Ek Bilgi:

Anka Kuşu’nun bulduğu buz. İki görüntüye dikkat edilecek olursa, sağdaki görüntüde yer alan beyaz kısmın soldakine göre daha küçülmüş olduğu görülür. Burada beyaz kısım buzdur. Bulunan buz ise su buzudur. Mars atmosferi çok ince olduğundan buz erimeden buharlaşmış.  Sol, Mars günüdür.

Anka Kuşu 2008 yılında Mars yüzeyine indikten sonra görevine başlamış ve Mars toprağının altında canlı izi aramıştı. Mars toprağının 10 cm altında buz olduğunu bulan araç buna karşılık canlı hayatının izine rastlayamadı. Konuyla ilgiliş daha ayrıntılı bilgiyi Mars sayfasında bulabilirsiniz.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d