Atkuyruğu Şeklindeki Molekül Bulutu

Atkuyruğu şeklindeki bulutun temsili resmi. (Keio University, NAOJ)

Keio Üniversitesi Fizik Bölümü’ndeki bir araştırma ekibi Japonya Ulusal Gözlemevi, Nobeyama Radyo Gözlemevi’nin 45 m’lik NRO Teleskopu ile yaptıkları gözlem sonucunda sıra dışı bir görüntüsü olan bir molekül bulutu keşfetti. At kuyruğu (pigtail) şeklindeki molekül bulutu gökadamız merkezinde olup bizden 30 000 ışık yılı uzaklıktadır. Devasa molekül bulutları gökada merkezi çevresindeki yörüngesinde iki kollu olarak dönmektedir. Atkuyruğunu andıran bu kollar merkezi bölgede birleşmektedir. Araştırma ekibi bu kolların tayfını alarak çoklu moleküller içerdiklerini fark ettiler. Araştırmacılar bu iki dev molekül bulutunun çarpışmasıyla böylesi ilginç bir yapının oluştuğunu düşünüyor. Farklı yörüngelere sahip iki molekül bulutu çarpışma sonrası bir manyetik tüp içindeymiş gibi bükülüp atkuyruğu şeklinde bir sarmal yapıya kavuşmuştur.

Sarmal gaz yapılarının genellikle manyetik hat üzerine sarılmış molekül bulutları sonucunda oluştuğu düşünülüyor.

Gökadamızın merkezinin 600 ışık yılı yarıçapındaki bölge yüksek yoğunluklu gaz ve yıldızlarla doludur. Molekül gazının oluşturduğu molekül bulutları gökada çekirdeği çevresinde iki eliptik yörünge boyunca hareket ederler. Bu eliptik yörüngeler iç içe geçmiş bir yapıya sahiptir ve bir noktada kesişirler. Kesiştikleri bu noktada molekül bulutları sık sık çarpışır. Araştırmacılar molekül bulutlarının çarpışmaları sonucunda gerçekleşen aktif yıldız oluşumlarına sıkışan gazın neden olduğunu düşünüyor. Tüm bunlara ek olarak önceki radyo gözlemleri gökada diskinden (Gökada merkezinden geçen yaklaşık 12 000 ışık yılı uzunluğundaki çubuk benzeri yapı) dik olarak uzanan bir radyo kaynağının varlığını tespit etmiştir. Bu gökada diskine dik olan kaynaktan bir miliGauss (manyetik akı birimi, 1000 miliGauss=1 Gauss) luk manyetik akı büyüklüğünde alanlar geçmektedir.

Nobeyama 

 

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d