Bu Üç Gezegende Su Olabilir!

Gökbilimciler EPIC 201367065 adlı bir yıldızın çevresinde dolanan, büyüklükleri 1,5-2 Dünya arasında değişen üç gezegen belirledi. Gezegenler yıldızın sıvı su tutabilen yaşam alanı içindeki yörüngelerde dolanıyorlar. Geçiş yöntemiyle keşfedilen M-tipi yıldıza ait üç Süper-Dünya Astrophysical Journal’da yayınlandı.

Keşif yöntemi bu görselde özetlenmiş. Solda Dünya’dan bakınca yörünge düzlemi nedeniyle yıldızının önünden geçiş yapan gezegenlerin (sağdaki) keşfi anlatılmış. Gezegen yıldızının önünden geçerken yıldızdan gelen ışıkta binde bir ile beş arasında düşüş gözlenir (K. Teramura, UH IfA).

Kaliforniya Üniversitesi’nden Erik Petigura: “Yeni keşfedilen gezegenlerin yapısını bilmiyoruz ama Dünya gibi karasal olduklarını düşünüyoruz. Eğer öyleyse bu gezegenler sıvı sudan oluşmuş okyanusların gerektirdiği sıcaklıkta olabilirler” diyor.

Gezegenler NASA Kızılötesi Teleskop Tesisi (IRTF) ve Hawaii’deki WM Keck Gözlemevi tarafından da doğrulandı.

Hawaii WM Keck Gözlemevi’nden gökbilimci Andrew Howard: “Keşfe Keck’in önemli katkısı oldu. NIRC2 adlı optik aletle üç gezegenin ikili yıldız değil tek bir yıldız çevresinde dolandığını gösterdi. Gezegenlerin birbirini maskeleyen çoklu yıldız sisteminin ürünü olmadığı belirlendi” diyor.

Yeni keşfedilen sıcak gezegen Dünya’nınki kadar bir atmosferi olabilir.

“Geçtiğimiz yıl Samanyolu Gökadası’nda Dünya büyüklüğünde ve benzer sıcaklıkta çok daha fazla gezegen olabileceğini öğrendik. Tıpkı yeryüzündeki gibi çoğunlukla kaya ve demirden oluşmuş Dünya büyüklüğünde gezegenler keşfedildi” diyor Howard.

Gökbilimciler şimdi bu gezegenlerin yapısını merak ediyor. Bu gezegenlerin Dünya atmosferinden daha sıcak, kalın ve hidrojence zengin atmosferleri varsa yaşamdan söz edilemez.

Araştırmayı yöneten Arizona Üniversitesi’nden gökbilimci Ian Crossfield: “Azot ve oksijenden oluşmuş ince bir atmosfer yeryüzünde yaşamın ortaya çıkmasını sağladı. Ama doğa sürprizlerle doludur. Kepler görevi ile keşfedilen birçok gezegende yaşamı desteklemediği bilinen hidrojence zengin kalın atmosferlere rastlandı” diyor.

Kepler teleskopu tek bir noktaya bakarak keşif yapma yeteneğini kaybetti. Bunun yerine şimdi K2 ile görev süreci değişen Kepler neredeyse eşit zaman dilimlerinde farklı yıldız kümelerine bakarak geçiş yöntemiyle gezegen avını sürdürüyor.

“Kepler’de donanımsal bir arıza oluştu. Ama Kepler’in beyni sağlam ve bilimsel çalışma yapabilir” diyor Petigura.

Kepler Dünya’dan bakış doğrultumuza göre yörünge düzlemi dikliğe yakın şekilde dolanan gezegenleri ve yıldız sistemlerini görebilir. Bu da belki gözlenmesi gereken alanın çok küçük bir kısmına denk gelir. Ancak Kepler’in elde ettiği verilerle önemli istatiksel çalışmalar yapılabilmektedir.

Keck

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d