Cassini Yine Enceladus’a Uçuyor

nceladusun 200-250 derinliğe sahip 80-100 metre yükseklikteki sırtları. Fotoğraf 29 Eylül tarihli. (NASA/JPL/Space Science Institute/Universities Space Research Association/Lunar & Planetary Institute )
Enceladus’un 200-250 derinliğe sahip 80-100 metre yükseklikteki sırtları. Fotoğraf 29 Eylül tarihli. (NASA/JPL/Space Science Institute/Universities Space Research Association/Lunar & Planetary Institute )

Satürn ve uydularını gözetlemekle görevli olan Cassini aracı, bir kez daha  21 Kasım’da Enceladus uydusunun 1606 km kadar yakınından saniyede 7.7 km’lik bir hızla geçecek. Daha önce 2 Kasım günü ilginç uydunun 102.7 km yakınından geçen araç, uydunun Güney kutbunun 89. derece enlemini görüntülemişti.  Bu defa uyduya farklı bir konumdan yaklaşacak.

Cassini uzay aracındaki kontrollü uçuş yapmayı sağlayan iticiler, aracın uyduya sağ salim yanaşmasını sağlıyor. Araç böylece uydunun yüzey şekillerini kızılötesi tayfçekeri ile detaylandırıp termal bir haritasının oluşmasına fırsat tanıyacak. Cassini’nin bu uçuşu uyduya yaptığı 8. yakın uçuş olduğundan E-8 olarak kodlandırıldı.

Enceladus’ta ne var ki Cassini burayı önemsedi. Aslında Enceladus’un yüzeyinin altında sıvı su olduğundan şüphe ediliyor. Öyle ki bir varsayıma göre Satürn’ün halkalarından biri Enceladus’tan fışkıran sodyum tuzu ile oluşmuş. Şimdi Cassini ile Enceladus’a ilişkin daha fazla bilgi elde edilmek isteniyor.

İşte Cassini’nin Enceladus görüntülerinden birkaçı:

Yukarıdaki görüntüler uydunun iki ayrı yarıküresini gösteriyor.

Soldaki görüntü  Güney yarımküreyi, sağdaki ise Kuzey yarımküreyi  gösteriyor. Görüntü ölçeği nokta başına 110 m’dir.  Kuzey yarıküredeki kraterler güneydekilere göre daha eski ve daha derindir. Görüntüdeki çizgiler ise yüzeyde oluşmuş dernliği değişen kırıklardır.

Fotoğraflar 30 Ekim’de yani Cassini’nin 2 Kasım’daki yakınlaşması öncesi alınmış.

Cassini’nin 2 Kasım’daki yakın uçuşu sırasında alınan iki fotoğraf görülüyor. Sağdaki görüntüde araç uyduya 10 000 km uzaklıktayken çekilmiş.  Sağdaki fotoğrafta ise araç uyduya 14 000 km uzaklıktayken alınmıştır. Fotoğraf işlenmemiş haldedir. Yani uydunun gönderdiği fotoğraflar üzerinde bir düzenleme yapılmamış ham halleridir.

Fotoğraflar ve Haber Kaynağı: Cassini

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d