Cassini’den Enceladus’a Veda

enceladus

NASA’nın Cassini uzay aracı Satürn’ün dinamik uydusu Enceladus’a yaptığı son yakın uçuşun görüntülerini iletti. Cassini son olarak 19 Aralık’ta Enceladus’un 4999 km yakınından geçmişti.

Cassini şimdiye kadar 22 Enceladus uçuşu gerçekleştirdi. Uyduda jeolojik hareketlilik olduğunun anlaşılması üzerine önceki yıllarda aracın yörüngesinde değişiklik yapılmıştı.

NASA’nın Jet İticileri Laboratuarı’ndan (JPL) Cassini yöneticisi Earl Maize: “Bu son yakın geçiş hem üzüntü hem de heyecan duygularını ortaya çıkardı. Bir yandan aracın son yakın geçişini yapması nedeniyle üzülürken diğer yandan Güneş Sistemi’ndeki en ilginç cisimlerden birindeki soru işaretlerinin giderilmesi memnuniyet yarattı” diyor.

Cassini görevinin biteceği Eylül 2017’ye kadar Enceladus’u izlemeyi sürdürecek olsa da uyduya bir daha bu kadar yaklaşamayacak.

JPL’den Linda Spilker: “Şaşırtıcı buzlu dünyanın yakın görüntüleri dokunaklı bir veda niteliğinde. Cassini bu gizemli uydunun buzlu kabuğunun altında belki de yaşamı destekleyen okyanus olduğunu keşfetmişti. Ancak yaşam var mı sorusunun yanıtı henüz belli değil” diyor.

Cassini 2005 yılında Enceladus’ta şaşırtıcı jeolojik hareketlilik olduğunu göstermişti. Bunun ardından uydunun özellikle güney kutbuna yakın alanlardaki yarıklardan uzaya fışkıran maddeyle ilgili keşifler yapılmıştı. Bilim insanları 2014’de buzlu okyanus olduğundan kuşkulanmış ve 2015’de uyduyu saran küresel bir okyanus olduğunu gösteren kanıtları elde etmişlerdi.

Görseller telif hakkı: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

JPL

Astronomi Diyarı’nda yayınlanan önceki Enceladus haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d