Şafak uzay aracı Ceres’e yolculuğunu sürdürüyor. Araç en son 12 Şubat’ta cüce gezegenden 52.000 km uzaktayken çektiği fotoğrafı Dünya’ya iletti. Bu görüntüler beraberinde birçok soruyu gündeme getirdi. Özellikle de yüzeydeki kraterler ve gizemli parlak noktalar.

Şafak (Dawn) aracı Ceres’in yörüngesine 6 Mart’ta girecek ve o zaman cüce gezegenin yüksek çözünürlükteki fotoğraflarını elde edebilecek. O zamana kadar elimizdeki en iyi fotoğraflar bunlar olacak.

Şafak aracının 12 Şubat’ta Ceres’ten 83.000 km uzaktayken elde ettiği görüntü. 10 saat süreyle elde edilen fotoğraflarda cüce gezegenin iki yüzü de görüntülendi. Farklı çözünürlükteki görüntüler için görsele tıklayınız (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA).

Şafak, 2011 yılında dev asteroit Vesta’nın yanına gidip 14 aylık uzun bir inceleme dönemi geçirdi. Böylece Vesta’nın yüzey haritasını elde eden bilim insanları bir başka bilinmedik cisme aracı yönlendirdi: cüce gezegen Ceres. Asteroit kuşağındaki en büyük cisim olan Ceres’in çalışılması Güneş Sistemi’nin oluşumuna ait önemli ipuçları verebilir. Tıpkı Vesta’nın bu yönde çok değerli bilgiler sunduğu gibi.

JPL

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d