Dev Birleşme Onaylandı

Birleşme olayının simulasyonu. Mavi eğriler kütle çekim dalgalarını temsil etmektedir. (Numerical relativity simulation: S.V. Chaurasia (Stockholm University), T. Dietrich (Potsdam University and Max Planck Institute for Gravitational Physics). Scientific visualization: T. Dietrich (Potsdam University and Max Planck Institute for Gravitational Physics), N. Fischer. S. Ossokine, H. Pfeiffer (Max Planck Institute for Gravitational Physics)).

Araştırmacılar ilk kez bir nötron yıldızı ile karadeliğin çarpıştığına ilişkin verileri doğruladılar. Ocak 2020’de 10 gün arayla oluşan iki olay tespit ettiler. 900 milyon ve 1 milyar ışık yılı uzaktaki olay sonrası oluşan kütle çekim dalgaları LIGO ile keşfedildi. Olay sonrası karadelik nötron yıldızı yutmuş olmalı.

Kütle çekim dalgaları hareket halindeki büyük cisimlerin oluşturduğu uzay-zaman eğriliğindeki bozulmalardır. 2017 Nobel Fizik Ödülüne sahip dalgaların ilk ölçümünden bu yana 50’den fazla kütleçekim dalgaları sinyali belirlendi. Hem karadelikler hem de nötron yıldızları büyük kütleli yıldız cesedidir ve karadelikler nötron yıldızlarından daha büyük kütlelidir.

5 Ocak 2020’de tespit edilen ilk birleşme 9 Güneş kütleli karadelik ile 1.9 Güneş kütleli nötron yıldızı arasında, 15 Ocak’ta tespit edilen ikinci birleşme ise 6 Güneş kütleli karadelik ve 1.5 Güneş kütleli nötron yıldızı kaynaklıydı. Sonuçlar 29 Haziran’da The Astrophysical Journal Letters’de yayınlandı.

Gökbilimciler onlarca yıldır Samanyolu’ndaki karadelikler çevresinde dolanan nötron yıldızı aradılar. Ancak hiçbir şey bulamadılar. Bu keşifle birlikte gökbilimcilerin önü de açıldı. Artık bu tip birleşmelerin ne sıklıkla gerçekleştiğini ve birleşme sırasındaki fiziği analiz edebilirler.

İlk olay GW200105 LIGO Livingston ve Virgo algılayıcıları tarafından gözlendi. LIGO algılayıcılarında güçlü bir sinyal üretmesine rağmen Virgo algılayıcısında küçük bir sinyal-gürültü görüldü. Kütleçekim dalgalarının doğası göz önüne alındığında araştırmacılar, sinyalin daha sonra 1.9 Güneş kütleli nötron yıldızı olarak tanımlanan cismin bir karadelikle çarpıştığı sonucuna ulaştı. Bu birleşme 900 milyon ışık yılı uzakta gerçekleşti.

GW200115 adı verilen ikinci olay ise hem LIGO hem de Virgo algılayıcıları tarafından tespit edildi. GW200115 Yer’den 1 milyar ışık yılı uzaktaki 1.5 Güneş kütleli nötron yıldızı ile bir karadeliğin birleşmesinden oluşmuştur.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d