En Uzun Yörünge Dönemli Geçiş Gezegeni

Gökbilimcilerin yeni keşfettikleri gezegen, geçiş yöntemiyle keşfedilenler içinde en uzun yörünge dönemine sahip olanı. Kepler-421b olarak adlandırılan gezegen yıldızı çevresindeki bir turunu 704 günde tamamlıyor. Bu ise Güneş çevresindeki turunu 780 günde tamamlayan Mars’ın yörünge dönemine yakındır. Şimdiye kadar sayısı 1800’ü geçen ötegezegenlerin pek çoğu yıldızlarına yakın olup yörünge dönemleri oldukça kısadır.

otegezegen
Kepler-421 yıldızı ve ilk gezegeninin temsili resmi (David A. Aguilar (CfA)).

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden (CfA) David Kipping: “Kepler-421b’yi şans eseri keşfettik. Yıldızından çok uzak bir yörüngede dolanan bir gezegeni geçiş yöntemiyle keşfetmek oldukça zordur. Doğru hizalamanın olması gerekir” diyor.

Kepler-421b, Güneş’ten daha soğuk K-tipi bir yıldızın çevresinde dolanır. Gezegen yıldızından yaklaşık 180 milyon kilometre uzaklıktadır. Uranüs büyüklüğündeki gezegen -90 0C sıcaklığa sahiptir.

Adından da anlaşılacağı üzere Kepler-421b NASA’nın Kepler uzay aracı yardımıyla keşfedildi. Kepler bu amaç için üretilmiş benzeri olmayan bir araçtır. Dört yıldır görevde olan Kepler gezegenleri yıldızlarının önünden geçiş yaparken görmeye çalışıyor. Oldukça sabır gerektiren bu iş sırasında Kepler-421b’yi yıldızının önünden ikinci kez geçerken yakaladı.

Gezegen ‘kar hattı’ adı verilen gaz ile karasal gezegenlerin sınırı arasındadır. Bu sınırdan sonra sıvı su gaz devlerini oluşturan yoğun gazla birlikte donarak buz içinde hapsolur.

“Kar hattı gezegen oluşum modellerimiz için çok önemli bir yere sahiptir. Gaz devlerinin bu hattan sonra oluşması gerektiğini gösterir” diyor Kipping.

Buna karşılık yıldızlarına çok yakın ve birkaç gün hatta birkaç saatlik yörünge dönemlerinde dolanan gaz devleri de bulunur. Kuramcılara göre bu devler sistemin oluşumu sırasında yıldıza yani içe doğru göç etmiş olmalıdır.

Kepler-421b ise böyle bir göçe uğramamış yani bulunduğu yerde oluşmuş olabilir. “Geçiş yöntemiyle bulunan ilk göç etmemiş gaz devi örneğidir” diyerek ekliyor Kipping.

Kepler-421 yıldızı Çalgı (Lyra) takımyıldızı yönünde ve bizden 1000 ışık yılı uzaktadır.

CfA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d