ESO’ya Üyelik Sürecimiz Başladı

eso-turkiyeGüzel ve mutlu bir haber.. Biliyorsunuz bir süredir Avrupa Güney Gözlemevi (ESO) sayfasındaki haberler Türkçe olarak da yayınlanıyordu. Şimdi ESO-Turkiye ekibi işi bir adım daha ileri götürmek için kolları sıvadı: ESO’ya üye olma…

Bir süredir sayfamdaki bağlantılar bölümünde yer verdiğim ESO Türkiye sayfasıyla ilgili haberi yazma zamanı geldi. Gökbilimciler, öğretmenler, öğrencilerden oluşan bir grup bilim seven ülkem insanı ESO’ya Türkiye’nin üye olarak teleskop gözlem ve verilerinden faydalanması, teknolojiyi kullanması ve gerektiğinde bu teknolojinin ülkemizde de üretilmesini sağlaması gibi çok geniş kapsamda fayda getirecek çalışma içine girdi. Bunun için öncelikle ESO yetkili birimleriyle görüşüldü ve olumlu yanıt alınınca sıra yöneticilerimizi ikna etmeye geldi. Bunun için bir sayfalık ön rapor hazırlanarak başbakanlığa iletildi. Şimdi onay bekleniyor.

Avrupa’daki birkaç ülke gözlem yapabilmek adına Şili’de bir gözlemevi kurdu. Gözlemevi’nde aralarında VLT denilen Çok Büyük Teleskop’da olmak üzere birçok teleskop bulunuyor. Ama bunlardan en önemlisi yapımı süren Dünya’nın en büyük gözlem aracı olacak olan 39 m’lik teleskop.

ESO önümüzdeki yıllarda 39 metrelik teleskopunun inşasını bitirerek gökbilim gözlemciliğine damga vurmak istiyor. Teleskopun açılışı sırasında bizden birinin Türkiye’yi temsilen orada bulunması ne hoş olur değil mi? Sonrasında da bu teleskopu kullanmak ve verilerinden faydalanarak yeni buluşlara imza atan Türk bilim insanlarının haberlerini duysak hoşumuza gitmez mi?

Dünya’nın en büyük teleskopu’nun temsili görüntüsü. (ESO)

Elimizdeki kısıtlı olanaklara karşılık yılmadan çalışan insanımıza, gerekli donanım sağlandığında neler yapabileceğini zaman zaman görüyoruz ve bundan keyif alıyoruz. Gelecek uzay bilimleri ve teknolojilerinde olduğuna göre bizim de bu kulvarda yerimizi böylesi ciddi bir kurumla alarak başlamamız doğrusu güzel olur.

ESO Turkiye anasayfasında da konuya parmak basılıyor. Üyelik süreci dört ana başlık altında değerlendiriliyor: bilimsel, teknolojik, eğitim ve endüstri. Bu başlıkların hangisinden vazgeçebilir ya da hangisini öne çıkarabilirsiniz. Daha da önemlisi hangi alanda bu dört önemli bileşeni birden kullanabilirsiniz. İşte uzay araştırmaları bu dört bileşeni kucaklıyor ve dördünün birden aynı ivmeyle gelişimini sağlıyor.

ESO-Turkiye ekibine katılabilir ve çalışmalara destek sağlayabilirsiniz. Nasıl mı? ESO Turkiye’yi ziyaret edin.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d