Eta Kova Göktaşı Yağmuru Başlıyor

etakova
5-6 Mayıs sabaha karşı 03:30’da doğu ufku. Kova takımyıldızının hemen ardından Ay hilal evresiyle doğuyor.

Yılın en iyi göktaşı yağmurlarından Eta Kova (Eta Aquarid) 5-6 Mayıs gecesi, sabaha karşı maksimuma ulaşacak. Gözlem için sabaha doğru 03:30’dan sonra gözlerinizi gökyüzüne dikmeniz gerekecek. Güneş doğana kadar, karanlık bir yerde olmanız şartıyla, saatte 40 dolayında yıldız kayması izleyebileceksiniz.

Gelelim bu göktaşı yağmurunun kısaca özelliklerine. Eta Kova’nın nedeni Halley kuyrukluyıldızı. Dünya her yıl Mayıs ayının başlarında Halley’in kalıntılarının bulunduğu bölgeden geçer. Eta Kova yağmuru, Halley kuyrukluyıldızının ikinci kalıntı birikintisidir. İlki ise kasım ayında görülen Avcı göktaşı yağmurudur. Bu kalıntılarda Dünya’ya saatte 238 bin km gibi yüksek bir hızla düşerek yerden 80 km yukarıda alev alırlar.  Eta Kova göktaşı yağmuru, kasım ayında görülen Leonidler’den sonra en hızlı 2. göktaşı yağmurudur. Leonidler yeryüzüne saatte 256 000 km hızla düşerler.

Önerilir...

2 Yorum

  1. 05 mayıs 2014 tarihinde akşama yakın saatlerde, hava kararmadan önce güney batı yönünden kuzey doğu yönüne doğru hareket eden muhtemelen atmosferin içinde taşın kendi kıvrımları belirgin olan önünden beyazımsı arkasından sarı kırmızı arası duman çıkaran tahminim 20-25 metre boyutlarında göktaşı gördüm. Yer izmir Karşıyaka. Balkonda eşimle otururken gördüm ve bir an şok dalgası oluşur diye yere yatmak istedim. Ancak olay birkaç saniye içinde olduğu için donakaldım desem yeridir. Eşime tahmin Balıkesir sakarya veya düzce civarlarına eğer biraz ileri gitti ise karadenize düşmüştür dedim ancak basında bu konuda habere rastlamadım.

  2. Saat 03:56 gibi Stellarium’da gördüm ilk göktaşı kaymasını ve hemen dışarı çıkıp çıplak gözle görmek istedim ancak 6-7 tane anca görebildim. Ay olmasa sanırım daha çok görecektim ama yine de güzeldi.

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d