Gökada Analizi Çalışması

Sarmal yapılar, bitkiler ve hayvanlardan, tropikal siklonlara ve gökadalara kadar çeşitli doğal cisimlerde görülür. Kuzey Karolina Doğa Bilimleri Müzesindeki (North Carolina Museum of Natural Sciences) araştırmacılar sarmal gökadaların sarmal kollarını doğru şekilde ölçmek için basit bir teknik geliştirdiler. Üstelik bu çalışmaya herkes katılabilir. Yeni ve basit yöntemde kişilerin kalıpları tanıma özelliğinden yararlanılması amaçlanıyor. Böylece araştırmacılara oldukça basit yöntemle yardımcı olunabilir.

Samanyolu gibi sarmal gökadalar yakın evrenimizin yaklaşık %70’ini oluşturur. Bu gökadaların çoğunda sarmal kolları ile kollar arası bölgeler arasındaki parlaklık farkı çok incedir ve bu da bilgisayarlarca yapılan otomatik yöntemlerin analizini zorlaştırabilir. Ön planda yer alan yıldızlar bile bu analizin önündeki engeldir. Buna karşılık sarmal gökadalardaki kalıplar insanlar tarafından kolayca görülüp izlenebilir. Bilgisayar algoritmaları özellikle sürekli değilse sarmal kolların nerede başlayıp bittiğini belirlemesi bir insanın analizine göre daha uzun zamanlar alabilir.

Bir gökadanın görüntüsüne bakarak sarmal kollarını belirlemeniz isteniyor. Karmaşık bir hesaplama işine girmenize gerek yok. Çiz ve gönder.

Proje ekibinden Patrick Treuthardt: “İnsanlar tarafından oluşturulan izlemelerle yazılımızın sonuçlarını test edebiliyoruz. Sarmal kolların sarım derecesine eğim açısı adı verilir. Sarmal bir desen çok sayıda sarılmış kollara sahipse küçük bir eğim açısına sahiptir. Sarmal model çok açıksa geniş bir eğim açısına sahiptir. Eğim açısı neden önemlidir? Çünkü ana gökadanın çekirdeğinde bulunan karadeliğin kütlesi ya da karanlık madde içeriği gibi ölçülmesi daha zor ve zaman alıcı parametrelerin hesabını kolaylaştırır” diyor.

Çalışmaya “https://www.zooniverse.org/projects/astro-lab-ncmns/spiral-graph” adresinden ulaşabilirsiniz.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d