Güneş’teki Yeni Patlama

SDO’nun 7 Haziran 2011 günü kaydettiği patlamada Güneş’ten büyük bir kütlenin ayrıldığı ve sonra tekrar yüzeye düştüğü gözlendi. (NASA/SDO)

Güneş yüzeyindeki M-2 (orta boy) güneş lekesi ve S-1 (küçük boy) sınıfı ışıma fırtınasıyla 7 Haziran 2011’de muhteşem bir kütle atımı gerçekleştirdi. Yüzeyden fışkıran parçacıklar güneş yüzeyinin neredeyse yarısını kaplayacak şekilde bir mantar şeklini aldıktan sonra tekrar yüzeye döndü.

Parlama, Güneş Dinamikleri Gözlemevi (Solar Dynamics Observatory-SDO) ile görüntülendi. SDO soğuk gaza ait olan bu büyük patlamayı morötesi ışıkla elde etti. Patlamayı özel kılan bir başka nokta ise sıcaklığının daha önceki patlamaya neden olan sıcaklıklardan daha düşük olması: 80000 Kelvin. (273 K=0 C derece)

 

SOHO ile elde edilen patlama anı. (NASA/SOHO)

Patlama aynı zamanda Güneş ve Atmosferi Gözlemevi (Solar and Heliospheric Observatory’s- SOHO) ile de görüntülendi. Buradaki görüntünün nedeni güneşten fırlayan parlak plazma ve yüksek enerjili parçacıklardır. Tüm bunlara ek olarak Güneş’in Dünya’ya Etkisi Gözlemevi (Solar Terrestrial Relations Observatory-STEREO) ile de Güneş’teki patlamalara ilişkin video elde edildi. Güneş’ten yayılan dalgalar Dünya’dan önce bu gözlemevine ulaşır. Uydu Güneş’in yörüngesinde dolanmasına karşılık Dünya’yı sürekli gözlemekte ve olası etkiler anında iletilmektedir.

Morötesi görüntülerle patlama…(NASA/SDO/GOES)

 

 


STEREO gözüyle patlama.. (NASA/STEREO)

Bu patlamaların Dünya’ya etkisi yok denecek az. Sadece uydu sistemlerinde kısa süreli arızalara neden olabilirler. Ancak hepsi bu kadar.

NASA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d