Hubble 21. Yaşını ‘Gül’ ile Kutluyor

Hubble Uzay Teleskopu 21. yaşını Arp 273 adı verilen birbiriyle etkileşen -ve ‘gül’e benzeyen-gökada çiftini görüntüleyerek kutluyor.

NASA Başkanı Charles Bolden: “Hubble ile 21 yıldır çevremizdeki ve evrendeki güzellikleri izliyoruz. Hubble’ı yörüngesine yerleştirmek için onu taşıyan Discovery uzay aracının pilotluğunu yapmıştım. Aradan geçen bunca zamandan sonra bile hala yeni Hubble görüntülerini büyük bir heyecan içerisinde izliyorum” diyor.

Hubble, 24 Nisan 1990’da Discovery STS-31 göreviyle fırlatıldı. Hubble’ın verileriyle kozmolojiden gezegenlere ve güncel gökbilime kadar pek çok alanda keşifler yapıldı.

Senatör Barbara Mikulski: “Hubble, Amerika’nın dünyaya bir hediyesidir. Onun görüntüleri okullarda matematik ve fen öğretiminde esin kaynağı oldu. Evrenimizi öğreten 21 yıl. Hubble, 2009’da cesur astronotlar tarafından yenilenerek yeni bir hayata başladı. Önümüzdeki yıllarda Hubble ile gerçekleşecek yeni keşifleri duymak için şimdiden sabırsızlanıyorum” diyor.

Hubble’ın yeni yayınladığı görüntüde UGC 1813 olarak bilinen gökada ile onun altındaki bozuk şekilli UGC 1810 gökadası arasındaki yoğun etkileşim görülüyor. Üstte görülen mavi bir mücevheri andıran şeritler ise sıcak ve mavi yıldız kümelerinden yayılan ışıktır.

Küçük olanı büyüğü ile etkileşimden dolayı çekirdeğinde yeni yıldız oluşumlarının gerçekleştiğini gösteren izler barındırıyor.

300 milyon ışık yılı uzaklıktaki Arp 273, Andromeda takımyıldızında bulunmaktadır. Görüntü aralarındaki uzaklık on binlerce ışık yılı olan iki gökada arasında bir maddesel köprü olduğunu gösteriyor.

Büyük gökadadaki ender görülen sarmal şekil iki gökada arasında büyük bir etkileşim olduğunu gösteriyor. Büyük dış kol aslında etkileşen gökadalarda birbiriyle birleşen kollarda ortaya çıkan yapıya benziyor. Bu da küçük gökadanın UGC 1810’a merkezden saldırdığını gösteriyor. Sarmal kolların iç kısmı dışarı doğru eğrilmiş ve diğer kollarda bu kolun dışına doğru yön değiştirmiş. Bu iki sarmal kollar arasındaki etki hala bilinmiyor.

UGC 1810’un sarmal kollarında yeni oluşan bir küçük sarmal kol ise üst sağda görülüyor. Bu kolun birçok eski mavi yıldızdan oluşan dışının üçüncü bir gökadayı (kırmızımsı olan) nasıl etkilediği açıkça görülüyor.

UGC 1810 gökadası UGC 1813 gökadasının beş katı büyüklüğünde. Bu gibi çiftlerin birbirinin içinden hızlı geçişi sonrasında dengesiz ve asimetrik bir gökada oluşur. Üstelik böylesi karşılaşmalardan sonra büyük gökadadan daha çok küçük gökadalarda bol yıldız oluşumu görülür.

Bu görüntü Hubble Teleskopu’nun Geniş Alan Kamerası 3 ile 17 Aralık 2010’da elde edildi.

Hubble

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d