JAXA’nın Aracı Venüs’e Yaklaşıyor

Venüs aracı Akatsuki. (Akihiro Ikeshita)

Önümüzdeki birkaç ay boyunca Venüs gökyüzünde tüm güzelliğiyle parlayacak ve gökbilimciler için ayrı bir zevk oluşturacak. Ancak Venüs’ün bu güzel görünüşü aslında yanıltıcıdır. (Venüs Güneş battıktan hemen sonra batı ufkunun üzerinde görebilirsiniz. Gökyüzündeki en parlak nesnedir.)

Venüs’ün yüzey sıcaklığı kurşunu eritecek kadar sıcaktır. Sülfürik asitin kapladığı kalın atmosferin % 96’sı karbondioksitten oluşuyor.

Bir Japon uzay aracı Venüs’e yaklaşıyor. Japon Uzay Ajansı (JAXA)’nın Akatsuki (Şafak) adlı uzay aracı görevinden sorumlu ekibin başındaki kişi olan Takeshi Imamura aracın 7 Aralık 2010’da gezegenin yörüngesine gireceğini belirtiyor. Imamura aracın çektiği fotoğraflarla Venüs hakkında birçok bilgi vereceğini umuyor.

“Venüs pek çok açıdan Dünya’ya benzemektedir. İki gezegen Güneş’e yaklaşık aynı uzaklıkta, neredeyse eşit kütlede ve oluştukları madde aynı türden. Tüm bunlara karşılık iki dünyanın çok farklı özelliklerinin de olduğunu belirtmek isterim.”

1961 yılından bu yana gerek ABD gerekse Sovyetler Venüs’e çeşitli araçlar gönderdiler. Bu araçların yardımıyla Venüs’ün, Dünya’nın “kötü ikiz kardeşi” olduğunu öğrendik. Japon aracı Venüs’e ulaştığında kalın sis perdesinin arkasında neler olup bittiğini görmeye çalışacak. Araç Venüs atmosferinin tüm gizemlerini ortaya çıkarmak üzere hazırlandı.

“Venüs atmosferini ve dolayısıyla da iklimini inceleyerek evrensel iklim bilim ilkelerini anlamaya çalışacağız. Böylece kendi gezegenimizin gelecekte ikliminde olabilecek değişimleri öngörmeye çalışacağız.”

Özel bir araştırma konusu Venüs’ün “süper dönüşü”dür. Bu dönüş nedeniyle atmosferde saatte 350 km yani gezegenden 60 kez daha hızlı esen kuvvetli rüzgarlar oluşur ve bunlar sülfürik asit bulutlarının girdaplar oluşturmasına neden olur.

“Venüs’ün atmosferi sürekli hareketlidir” diyor Imamura.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA)’nın Venüs Express adlı uzay aracının yolldaığı Venüs görüntüsünde bulutlar açıkça görülüyor. Ayrıntısı için görüntüye tıklayınız.

Venüs’deki bu dönen kazanın sırrı çözülebilir. 20 km kalınlığındaki bu sülfürik asit bulutunun kaynağı nedir? Garip Venüs yıldırımlarının nedeni nedir?

Akatsuki 2 yıl boyunca Venüs çevresinde eliptik bir yörüngede dolanacak. Bu sırada Venüs atmosferinin farklı dalga boylarında görüntülerini alacak. Araçta görünür, morötesi ve kızılötesi dalga boylarında çalışabilen kameralar bulunuyor. Bu verilerin ışığı altında bilim insanları Venüs atmosferinin yapısını ve dinamiğini 3D olarak modellemeye çalışacak.

“Uzay aracının Venüs çevresindeki turunu, Venüs bulutlarının atmosferdeki hareketlerini izleyebilmek için, 20 saatte atacak. Buradan elde ettiğimiz görüntüleri birleştirerek hareketli filme dönüştüreceğiz. Sonra televizyonda hava tahmini yapan sunuculrın yaptığı gibi tahminlerde bulunacağız.”

Araçta bulunan aletler ayrıca Venüs atmosferine kükürt açısından katkıda bulunan volkanik etkileri de inceleyebilecek. “Yüzeyde etkin durumdaki bir volkanı aracın kızılötesi kameraları termal emisyonla bulacaktır.”

Ayrıca Akatsuki’nin Yıldırım ve Şimşek Kamerası ile de Venüs’teki yıldırımların sırrı aydınlatılmaya çalışılacak. “Mevcut kurama göre pozitif ve negatif yüklü iki ayrı su ve buz bulutunun çarpışması ile yıldırımlar oluşur. Ama Venüs atmosferinde hiç buz yoktur. Öyleyse nasıl yıldırım oluşabilir. Bunun nedeni sülfürik asit bulutları olabilir. Ya da şimdilik bilmediğimiz başka tanecikli katı parçacıklar. Her zaman bulutları, yıldızları, okyanusları, kayaları ve canlıları izlerim. Şimdi de Venüs’te olup biteni öğrenmek için sabırsızlanıyorum” diyor Imamura.

Akatsuki sayfası

Kaynak: NASA-Science

Önerilir...

1 Yorum

  1. Jaxa, geçen Aralık ayında Akatsuki uzay aracını göndermeden önce Japon uzay bilim araştırma faaliyetleri hakkında kamuoyunun ilgi ve bilgisini artırma adına mesaj kampanyası başlatmıştı. e-posta veya posta yolu ile yollanılan mesajları alüminyum bir plakaya çok ince harflerle yazarak uyduya yerleştirdiler. Bizde eşim ile internet aracılığıyla bu kampanyaya katılmıştık mesajınızı yolladıktan sonra size üzerinde adınızın ve mesajınızın yazdıgı venüs’ün resmininde olduğu bir bilet gönderiyorlar. Biz uzaya sevgimizi yolladık mesajımızın şuan Venüs’e doğru yol alıyor olması çok güzel bir his 🙂

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d