Kepler’den Olası Öteuydu Keşifleri

Dan Durda’ya ait olan resimde Satürn benzeri bir gezegenin uydusunda olabilecek yaşam hayal edilmiş.

NASA’nın Kepler Teleskobunu bu yılın başlarında fırlatmasından bu yana Gökbilimciler heyecanla başka yıldızların çevresinde dolanan Dünya benzeri gezegen keşifleri bekliyorlar. Ancak Londra’daki Colloge Üniversitesi’nden Dr. David Kipping bu heyecanı daha da ileri götürerek öteuydu (exomoon) için arayışlara başladı.

Kepler izlediği binlerce yıldızın içerisinde, yine binlerce olası gezegeni geçiş yöntemiyle bulmaya çalışacak. Bir gezegen yıldızının önünden geçişi sırasında yıldızın parlaklığında küçük bir düşme gerçekleşir. İşte bu yöntemle onlarca gezegen keşfedildi. Kepler bu onlarca gezegene bir onlarcasını daha katabilecek.

Dr. Kipping öteuydu keşfi için bir yöntem bulduğunu ancak mevcut teknoloji ile bu yöntemin işe yarayacağından emin olmadığını bildiriyor. Kipping ve ekibi Kepler Teleskobundaki teknolojiyi gözönüne alarak yaptıkları benzetim (simülasyon) ile gezegenin çevresinde dolanan olası uyduya ilişkin kuvvetleri belirlemeye çalıştılar. Bunu yaparken de uydudan dolayı gezegenin yörüngesinde olulaşacak salınımları da unutmadılar. Burada iş Kepler’de bitiyor. Kepler gezegenin geçişi sırasındaki hızını doğru bilmesi gerekiyor.

Bilim insanları mümkün gezegensel sistemlerdeki halkalı Satürn gibi büyük boyutlu ve çok uydulu gezegenleri düşünerek işe başlamak eğilimindeler. Çünkü bu tür gezegenlerdeki uyduları bulmak daha kolaydır. Bu gezegenler yıldızının önünden geçerken ışığın parlaklığında birden fazla değişiklik olacaktır.

Eğer Satürn gibi gezegen yıldızından doğru uzaklıktaysa (burada yaşamsal alan ifade ediliyor) o zaman yörüngesindeki herhangi bir büyük uydudaki sıcaklık, sıvı suyun bulunmasına izin verecek derecede olabilecektir.

Kepler ile 0,2 Dünya kütleli uydular bulunabilir. Ayrıca 500 ışık yılına kadar 25 bin yıldızın çevresindeki gezegenlerin uydularını bulabilecek yapıdadır. Bu teknolojik donanımıyla milyonlarca uydu keşfi yapabilir.

Şimdiye kadar bilinmeyen öteuyduları bulabilmek için gökbilimcilerin elinde gerekli donanım ve bilgi bulunuyor. “Yaptığımız benzetimlerle Kepler’in Dünya’nın beşte biri kütlesine sahip olan uyduları dahi bulabileceğimiz sonucu bizi şaşırttı” diyor Dr. Kipping. Gökadamızda milyonlarca uydunun olduğu düşünülüyor. Yapılması gereken onları keşfetmek.

Kaynak:  Science Daily

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d