Kuyrukluyıldızda Kutup Işıkları

Avrupa Uzay Ajansına ait Rosetta göreviyle elde edilen verilerle 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızının uzak morötesi bölgede kutup ışıklarına sahip olduğu keşfedildi. Böylece bir gezegen ya da uydu dışında bir cisimde ilk kez kutup ışıması görülmüş oldu.

Dünya’da kutup ışıkları (kuzey ya da güney ışıkları olarak da bilinir), Güneş’ten hızla gelen elektrik yüklü parçacıklar atmosferdeki gaz atomlarıyla çarpışması sonucu yeşil, beyaz veya kırmızı renkte parıltılar oluşur. Güneş Sisteminde Jüpiter ve bazı uydularında, Satürn, Uranüs, Neptün ve hatta Mars’ta kutup ışıkları oluşur. Ancak şimdiye kadar bir kuyrukluyıldızda kutup ışıkları görülmemişti.

Rosetta, uzay araştırmalarında en çok yolculuk yapan ve en başarılı kuyrukluyıldız avcısıdır. 2004 yılında fırlatılan araç kısa adı 67P olan kuyrukluyıldıza Ağustos 2014’de ulaştı ve Eylül 2016’ya kadar cismi gözledi. 67P’deki kutup ışıkları kuyrukluyıldızın çekirdeğinden yayılan ve çevresindeki gaz zarfı ile etkileşime giren fotonların neden olduğu sürecin sonucudur. Ancak verilerin yeni analizi çok farklı bir tablo çizmektedir.

19 Kasım-3 Aralık 2014 tarihleri arasında Rosetta’nın ilettiği verilerle elde edilen bu hareketli görüntü 24 kareden oluşmaktadır. (ESA / Rosetta / NAVCAM)

Veriler 67P’de görülen kutup ışıklarının, güneş rüzgârında akan elektronların kuyrukluyıldızın çekirdeğindeki gazla etkileşime girerek suyu ve diğer molekülleri parçalamasıyla oluşuyor. Ortaya çıkan atomlar farklı morötesi bölgede ışık yayar. Çıplak gözle görülemeyen uzak moröte, morötesi tayfındaki en kısa dalga boyuna sahip ışınımdır.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d