Mars’ın Derinlerinde Yeraltı Suyu Var

İtalyan Uzay Ajansının desteklediği bir araştırma ile 2018’in ortalarında Mars’ın güney kutbu altında derin bir su gölünün olduğu keşfedilmişti. Şimdi ise derin yeraltı suyunun Mars’ta hâlâ aktif olabileceğini ve üstelik ekvatoral bölgelerde yüzey akışları oluşturabileceği gösterildi.

Mars

Southern California Üniversitesindeki araştırmacılar Mars’ın sadece güney kutbu bölgesinde değil çok daha geniş coğrafyada yeraltı suyunun olduğunu düşünüyor. 750m kadar derinliğe sahip bu suyun yüzeyde özellikle analiz edilen belirli kraterlerin çatlaklarından yüzeye çıktığını belirlediler.

Araştırmacılara göre bu durum yeraltı suyuna etki eden yüksek basınçla oluşuyor. Basıncın etkisiyle su yüzeye tırmanıp bulduğu çatlaklardan dışarı sızıyor. Dünya’da özellikle çöllerdeki araştırmalar bu sonuca işaret ediyor. Kuzey Afrika’daki Sahra ve Arap Yarımadasındaki çöllerde benzer mekanizmalar görülmektedir.

Mars’taki Palikir Krateri duvarında tekrarlayan akıntının bıraktığı izleri. (NASA/JPL/University of Arizona)

Suyun yüzeye çıktığı yerlerde yaşanabilirlik araştırmaları yapılabilir. Bu noktaların izlenmesi için yeni uydu teknolojilerine ihtiyaç duyulmaktadır.

750m derinlikte yeraltı suyunun olduğu bilgisi Mars’ta çok daha derinlerde suyun araştırılması gerektiğini ortaya koymaktadır.

Önerilir...

1 Yorum

  1. mars’a insanlı uzay yolculuğunun yapılması orada bir koloni kurulması araştırmaların insan eliyle ve labaratuarlarda yapılması gereklidir.özelliklede güney kutbuna indirilecek bir gemi.hayal değil belki 5 veya 10 yılda yapılabilir.yeni bir yaşam orada başlıyabilir.belki biz görürüz belki görmeyiz ama ay’a nasıl gidildiyse orayada belkide dahada ileriye TİTAN’a mesela.selamlar.

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d