Mars’ta Yaşam Varolabilir!

NASA’nın bir çalışmasına göre Mars yüzeyinin altında uzun yıllardır bir yaşam biçimi varlığını sürdürüyor olabilir.

Avrupa Uzay Ajansı ve NASA uydularının ortaya çıkarttığı mineral haritasında yeni bir yorum yapıldı. Buna göre Mars yüzeyinin altında bol miktarda ve hareket durumunda sıvı su bulunuyor. Bu bölümlerde yüz milyonlarca yıldır sıcak su ile yer altı kayaları etkileşim halindeler. Bu da Mars atmosferinin bir sebepten dolayı değişimiyle yaşamı etkilemiştir. Providence’deki Brown Üniversitesi’nden Prof. John Mustard: “Yüzeye yakın yerlerde oluşan kil mineralleri Mars’ın her yerinde bulunuyor. Buna karşılık bu türlere oldukça ender yerlerde rastlanıyor.

Mars’ta kil minerali varlığını ve dolayısıyla da Mars’ın bir zamanlar suya sahip bir gezegen olduğunu ilk 2005 yılında Discovery keşfetti. Bunlar Mars yüzeyinde şimdi görülebiliyorsa Mars atmosferinin buharlaşma ve donmaya karşı sıvı suyu tutabildiğini ve şimdikinden daha kalın bir atmosferi olduğunu gösterir. Araştırmacılar uzunca bir süredir atmosferin neden inceldiğini bulmaya çalışıyor.

Yeni çalışma kısa dönemlerde oyulmuş yeraltında sürekli bir sıcak su akıntısı olduğunu gösteriyor. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden ve NASA’nın Jet İticileri Laboraruarı’ndan Bethany Ehlmann:“Yüzey yaşamı kısa dönemli olsaydı bile bu Mars’ta yaşamın devamının kötü bir sonla bittiği anlamına gelmez, farklı çevrelere bakarak onun bize ne söylediğini anlamalıyız. Yaşam uzunca bir süredir yeraltına çekilmiş olabilir. Dünya’da da yer altı jeotermal ortamlarda yaşayan ekosistemler bulunuyor ” diyor.

Kil minerali keşfi ESA’nın Mars Express uzay aracının OMEGA tayfölçeri ile daha önceki Mars’taki sıvı su kanıtlarıyla gerçekleşti.

Mars Yörünge Aracı (Mars Reconnaissance Orbiter) üzerindeki CRISM, OMEGA ve NASA’nın Bileşik Görüntüleme Keşif Tayfölçeriylegeçtiğimiz beş yıl boyunca araştırmacılar Mars yüzeyindeki binlerce bölgede kil minerali olduğunu belirledi. Az olan suyun kaya ile etkileşimi sonucu ortaya çıkan kil minerali özellikle değişime uğramış volkanik kayalarda bulundu.

Mars’taki birçok yerde bulunan demir ve magnezyum killerinin varlığı bu şekilde açıklanıyor. Burada bir başka tespitte pirenhit denilen bir mineralin varlığı. Bu mineral 200 C derecenin üzerindeki sıcaklıklarda oluşuyor. Bu da mineralin yüzeyde değil yeraltında hidrotermal ortamda oluştuğunu gösteriyor.

NASA’nın yeni görev aracı olacak Mars Bilişm Laboratuarı’nın hedefinde olan noktalardan biri de Gale Krateri. Araç bu kraterin toprağında kil ve sülfat minerali içeren katmanları inceleyecek.

NASA-MRO 

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d