Messenger’dan Veda

NASA’nın MESSENGER uzay aracı yedi yıl süren Merkür serüvenine noktayı koydu. Son yakıtını 24 Nisan’da kullanan araç gezegene düşürüldü. Düştüğü noktada yeni bir krater oluştu.

Messenger yardımıyla Merkür hakkında çok önemli bilgilere sahip olduk. Aracın yolladığı verilerin işlenmesi devam ediyor. Yakın gelecekte bu veriler yeni keşiflere neden olabilir.

güneş sisteminin en büyük havzası Merkür’de bulunuyor. Caloris havzası (görselin merkezinin hemen sağ üstündeki sarımsı yuvarlak alan) Messenger ile görüntülendi ((NASA) / Johns Hopkins Üniversitesi (JHU) Uygulamalı Fizik Laboratuvarı / Carnegie Enstitüsü – Washington).

Messenger uzay aracının en önemli bulguları şunlar:

Merkür’ün gizli yüzü: 1970’lerin ortalarında Mariner 10 aracı Merkür yakınından üç kez geçti. Ancak gezegeni tam olarak görüntüleyemedi. Messenger göreve başlayıncaya kadar Merkür’ün gizli yüzü olarak nitelenen kısmı gizemini sürdürdü. Messenger Güneş Sistemi’ndeki en büyük ve en genç havzası olan meteor ve kuyrukluyıldız çarpışmalarıyla oluşmuş Caloris havzasını gören ilk uzay aracı oldu. Üstelik havza ağzının kenarlarında volkanik delikler olduğunu belirledi.

merkur-radar
Merkür’de suyun izleri. Sarı renk daha yoğun su buzunu gösteriyor.

Kutupta Su: Su aranılacak son yerlerden olan Merkür’ün kutuplarında bir sürprizle karşılaşıldı. Dönme ekseninin eğimi neredeyse sıfır derece olan gezegenin kutuplarındaki krater tabanları güneş ışığı göremiyor. Bilim insanları on yıl önce bu krater diplerinde buz olabileceğine işaret etmişti. 1991 yılında Porto Riko’daki Arecibo Radyo Teleskopu ve Kaliforniya’daki Goldstone anteni Merkür kutuplarında buz yansımasını andıran olağandışı parlak radar yansımaları tespit etti. O zamandan bu yana hiçbir araç kraterlere doğrudan bakamadı. Messenger kraterleri ve -173 C derece sıcaklığındaki karanlık diplerini görüntüleyerek bu kısımlarda su-buzu olduğunu doğruladı. Bazı araştırmacılara göre bu buz gizemli bir organik malzemeyle kaplanmış olabilir.

Küçülen Gezegen: Messenger’dan önce Merkür üzerindeki çeşitli tektonik şekiller adlı derin uçurumlar ve dikliklerin küresel bir küçülmeyi gösterdiği düşünülüyordu. Merkür neden küçülüyor? Çekirdek gezegen kütlesinin % 60-70’sini oluşturur. Çekirdeğin soğuması gezegenin boyutlarında gözle görülür bir azalmaya neden olmaktadır. Messenger verileriyle yapılan hesaplamalarla küçülmenin önceki hesaplara göre iki ile yedi kat daha hızlı gerçekleştiğini gösterdi.

Aracın çarptığı nokta ve bölgenin grafiği.

Merkür’de Manyetik Alan Var: Mariner 10 verileri Dünya gibi karasal gezegenleri küresel olarak saran manyetik alanın Merkür’de de olduğunu belirlemişti. Dünya’nın manyetik alanı çalkalanan sıvı demir çekirdeği tarafından oluşturulur. Merkür’deki demir çekirdeğin uzun süre önce soğuduğunu düşünen araştırmacılar bu bilgiye şaşırmıştı. Bazı araştırmacılar bu alanın donmuş dış kabuğundan kaynaklı olduğunu düşündü. Messenger ise bunun tersini gösterdi: Merkür’deki alan hareketli çekirdeği tarafından üretiliyor. Yüzeyden değil.

Merkür’ün kuyruğu var: Merkür yörüngesinde dolanan Messenger gezegen atmosferinin ekzosfer katmanını gözledi. Atom ve moleküllerin yüzeye çarptığı Merkür’de çok ince bir atmosfer bulunuyor. Bu parçacıklar güneş rüzgârı, güneş ışınımı ve meteoroid çarpışmalarıyla yüzeyden koparılarak üretiliyor. Güneş’in etkisiyle 2 milyon km uzunluğunda kuyruğu oluşan kuyrukyıldızlar gibi Merkür’ün de kuyruğu olduğu belirlendi. Bu kuyruk ekzosferden yayılan hidrojen, helyum, sodyum, potasyum ve kalsiyum gibi bileşenler içeriyor. Bu kuyruğun dışında gezegen güneş etkinlikleri dönemlerinde oldukça sarsılmakta olduğu da belirlendi.

Bu keşiflerin yanı sıra Messenger’ın şiddetli güneş ışımasından korunması için seramik bez güneşliği de olmak üzere birçok ileri teknoloji ürünü geliştirildi. Bu şemsiye 20 C derece ile 300 C derece arasındaki büyük sıcaklık farklılığını karşılayacak ve aracı bu değişimlerden koruyacak niteliğe sahiptir.

NASA Science

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d