Ölü Bir Yıldızın Soluk Hayaleti

Bu müthiş görüntü aslında bir o kadar da karmaşık olayları betimliyor. Bu manzara bizim gözümüzden muhteşem bir görüntü olsa da gökbilimcileri için her bir renk farklı molekülleri ve aynı zamanda farklı enerjik olayları anlatıyor.

Örneğin Spitzer teleskopunun gözünden kırmızı renkli ince ipliksiler büyük bir süpernova sonrası kalıntısındaki gazı işaret etmektedir.

HBH 3 olarak bilinen süpernova kalıntısına ait olan kırmızı ipliksi izler ilk kez 1966 yılında radyo teleskoplarıyla fark edildi. Kalıntı aynı zamanda görsel alanda da ışıma yapmaktadır. Parlayan maddenin kolları büyük olasılıkla süpernovanın ürettiği şok dalgasının soyduğu moleküler gaza ait. Patlama ile oluşan enerji, molekülleri hareketlendirerek kırmızı-ötesi ışınıma (radyasyon) neden oldu.

Bununla birlikte görülen beyaz parlak bulutlar yıldız oluşturan bölgelerdir ve W3, W4 ve W5 adlarıyla tanınırlar. Bu alanlar görüntünün çok daha ötesine uzanır.

Hem beyaz yıldız oluşum bölgeleri hem de kırmızı ipliksiler yaklaşık 6400 ışık yılı uzaktadır.

HBH 3 yaklaşık 150 ışık yılı çapında olup bilinen en büyük süpernova kalıntıları arasında ve muhtemelen en yaşlılardan biridir: patlama 80 bin ile bir milyon yıl önce oluştu.

2016’da NASA’nın Fermi Gama Işını teleskopu HBH 3’e yakın bir yerde çok yüksek enerjili ışık tespit etti. Bu olay komşu yıldız bölgelerindeki bir gazla çarpışan süpernova patlamasıyla yayılan güçlü parçacıkların etkisiyle oluşmuş olabilir.

Bu görsel dört büyük teleskopla üretildi: Hubble, Chandra X-ışını gözlemevi, Spitzer ve Compton Gama Işını gözlemevi. Kırmızı-ötesi alanda gözlem yapan Spitzer teleskopu 25 Ağustos’ta 15. yılını kutlayacak.

Görsel telif hakkı: NASA/JPL-Caltech/IPAC

Yüksek çözünürlükteki jpeg ve tif görüntüleri

Önerilir...

1 Yorum

  1. bu gözlemleri yapan astronomlara ne mutlu onların yerinde olmak isterdim doğrusu.dahası da.

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d