Rosetta’dan Yaşayan Bir Gezegenin Görüntüleri

ESA’nın Rosetta adlı uzay aracı hedefindeki 2014 yılında 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızıyla buluşmak üzere yörüngeye girmek için Dünya’ya yakın konumdan geçti. Dünya’nın 2481 km uzağından saniyede 13,34 km hızla geçen Rosetta ile iletişim ESA’nın Yeni Norcia İstasyonu ile sağlanıyor.

Rosetta şimdişye kadar Güneş çevresinde 4,5 milyar km yol katetti. Hedefteki kuyrukluyıldız ise Dünya’dan 7,1 milyar km uzaklıkta ve yaklaşmaya devam ediyor. Araç daha önce Mart 2005 ve Kasım 2007 tarihlerinde Dünya’nın yakınından geçerek hız kazanmıştı. Araç ayrıca Şubat 2007’de Mars’ın yakınından geçmişti. Rosetta Dünya’nın yakınından yaptığı üçüncü geçişle hızını saniyede 3,6 km arttırdı.

Rosetta daha önce Eylül 2008’de 2.867 Steins adlı asteoridin yakınından geçmişti. Şimdi de  2010 yılının Temmuz ayında Lutetia adlı bir asteoridin yanından geçecek. 2014 yılında son hedefi olan 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızıyla tanışacak.

Araçtaki hassas inceleme ve araştırma aletleri sayesinde kuyrukluyıldızın çekirdeğinin yapısı hakkında detaylı bilgi edinilebilecek.

Rosetta Dünya’ya yaklaşırken üzerindeki kamerada test edildi. Rosetta gözüyle Dünya:

Dünya’yı hilal şeklinde gösteren bu görüntüde Güney Amerika ve Antarktişka’nın bir bölümü görünüyor. Rosetta bu sırada Dünya’ya 350 bin km uzaklıktaydı. Yani neredeyse Ay kadar uzaklıktayken bu görüntüyü Dünya’ya yolladı. Fotoğrafın çözünürlüğü nokta başına 6,5 km’dir. (6,5 km/piksel)

Burada ise Kuzey Amerika ışıkları görünüyor.

Dünya’dan 224 bin km uzaklıktayken alınan bu fotoğrafta Kuzey Amerika’nın üzeri bulutlarla kaplı görünüyor.

Kaynak: ESA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d