Rosetta’nın Yer Aracının İneceği Yer Belirlendi

Rosetta yer aracı Philae’yı 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızına indirmek için minimum riskli bir yer buldu.

İniş yeri olarak belirlenen J noktası kuyrukluyıldızın en geniş yeri 4 km uzunluğuna sahip parçası üzerindedir. Kuyrukluyıldızın üzerinde birçok ilgi çekici bölge ve minimum riskli yer bulunmaktadır.

Rosetta’nın yer aracının ineceği J noktası (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA).

100 kg kütleli yer aracı 67P’nin çekirdeğini ayrıntılı bir şekilde inceleyecek. Aracın 11 Kasım’da yüzeye indirileceği belirtiliyor.

Elbette bu uygun noktanın seçimi kolay olmadığını dile getiren Philae projesi müdürü DLR Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nden Stephan Ulamec: “Yakın çekim görüntüleriyle ilgi çeken bu güzel ama cismin şekli operasyonun başarılı olması için bizi zorluyor” diyor ve ekliyor:

“Birçok aday iniş noktası olmasına karşılık sadece J noktası tüm operasyonel seçeneklerde % 100 güvenlik seviyesine sahiptir.”

Ekip üyesi Jean-Pierre Bibring: “Bir kuyrukluyıldızın bileşenini, yapısını ve evrimini hiç bu kadar yakından incelemeFransa IAS’dan fırsatımız olmamıştı. Şimdi yerinden gözlemle verileri elde edeceğiz” diyor.

“Özellikle J noktası bize çekirdeğin özelliklerini, bozulmamış yüzeyin yapısını ve oluşum süreçlerini inceleme fırsatı veriyor.”

aracın ineceği olası noktalar. bu noktaların ayrıntılı analizi sonucunda en güvenli yerin J noktası olduğu sonucuna ulaşıldı (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA).

Rosetta 67P’ye ilk yakın uçuşunu 6 Ağustos’ta gerçekleştirdi ve olası iniş noktalarını belirlemeye başladı. 24 Ağustos’ta yüzeye inilebilecek beş olası noktayı yaklaşık 100 km yükseklikten tespit etti.

O günden bu yana daha ayrıntılı ölçümler için araç cisme 30 km’ye kadar yaklaştı. Bunun sonucunda gerek operasyon gerekse uçuş dinamikleri ekipleri bu beş aday noktayı daha ayrıntılı inceleme olanağını yakaladı. Çalışma ekibi bunun ardından iniş noktasını ve yedek noktayı belirledi.

Yüzeye iniş noktasının herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için mümkün olduğu kadar karanlık olmayan kısımlarının olması gerekiyor. Yüzeye inecek yer aracının gün ışığı ve gece dengesini ayarlayarak uzay aracıyla sürekli iletişimde olması gerekiyor.

Yer aracı yüzeye yürüme hızına eşdeğer bir hızda inecek ve yüzeye dokunduktan sonra zıpkın ve buz vidalarıyla yüzeye tutunacak. Araç daha sonra çevresinin 360 derecelik panoramik görüntüsünü elde edecek.

ESA/Rosetta

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d