Rozet Bulutsusu’ndaki Bebek Yıldızlar

Heschel ile, 70 mikron (mavi), 250 mikron (kırmızı) ve 160 mikron (yeşil) dalga boylarında alınan üç görüntünün birleştirilmesiyle elde edilen Rozet Bulutususu görüntüsü. (ESA)

Herschel’den alınan son görüntüde, her biri 10 güneş kütlesindeki ön yıldızlar görüntülendi. Bu yıldızlar sonradan oluşacak yeni nesil yıldızların oluşum sürecini de etkileyecektir.

Herschel’in yeni görüntüleri, yaklaşık 5000 ışık yılı uzaklıktaki Rozet Bulutsusu’na ait. Bulutsu 10 000 güneş kütlesindeki gaz ve toz kütlesinden oluşuyor.

Herschel, bu görüntüde Rozet Bulutsusu’nun yarısını göstermektedir. Görüntünün sağ tarafında yer alan büyük yıldızlar, Herschel’in görüntüyü aldığı dalga boyunda görünmemektedir. Her renk bulutun farklı sıcaklıktaki kısımlarını gösterir. Kırmızı renk -263 C° (mutlak sıfırın yalnız 10 C° üstü) ve mavi renk -233 C° deki bölgeleri işaret etmektedir.

Parlak lekeler ise büyük ön yıldızları saklayan tozlu kozalardır. Bu kozalardan sonunda 10 güneş kütlesinde yeni yıldızlar doğacaktır. Merkeze yakın olan küçük parlak noktalar ve görüntüdeki daha kırmızı bölgeler ise, daha küçük kütleli, güneş kütlesindeki ön yıldızları gösterir.

Herschel Uzay Gözlemevi, toz bulutlarından yayılan kızılötesi ışığı toplar. Bu görüntü aslında bizim çıplak gözle algılayamadığımız, farklı üç kızılötesi dalga boyundaki, mavi, yeşil ve kırmızı renklerdeki görüntülerin birleştirilmesiyle elde edilmiştir.

Herschel ile gökbilimciler ilk kez OB sınıfındaki büyük yıldızların genç zamanına tanıklık ediyor.

Fransa’dan Frédérique Motte, “Yüksek kütleli yıldız oluşum bölgeleri, düşük kütlelilerden daha uzakta ve daha ender rastlanan kümelerdir. Bu nedenle Herschel ile bunların bulunması zaman almaktadır” diyor.

Gökadamızdaki yüksek kütleli yıldızların biçiminin anlaşılması önemlidir. Çünkü bu yıldızlar çevrelerine çok daha fazla ışık ve enerji yayarak, bulundukları bulutta yeni yıldız formlarının beslenmesini sağlarlar.

Gökbilimciler uzaktaki gökadalara baktıklarında ilk gördükleri, böylesi büyük ve parlak yıldızları barındıran yıldız kümeleri olmaktadır. Uzak gökadalardaki bu kümeleri anlamanın en kesin yolu, kendi gökadamızdaki benzer yıldızları tanımaktır.

4-7 Mayıs tarihlerinde Hollanda’da yapılacak sempozyumda ilk bilimsel sonuçları sunmayı hedefleyen Dr. Motte, Herschel ile daha fazla yıldız oluşum bölgelerine bakacaklarını belirterek şunu söylüyor: “Hele bazı bölgelerdeki yıldızların büyüklüğü 100 güneş kütlesi kadardır.”

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d