Samanyolu’ndaki Yabancılar

Samanyolu Gökadası’nın temsili resmi. (NASA/JPL-Caltech)

Samanyolu’ndaki yıldızların dörtte birinden fazlası başka bir sistemden gelmiş. Yeni yapılan bir çalışmaya göre bu yıldızlar Samanyolu ile birleşen 6 cüce gökadaya ait. Bu gökadalar ise keşfedilmeyi bekliyor.

Daha önce gökbilimciler Samanyolu’ndaki her 1 milyon yıldızdan 100 000’ininin yabancı yıldız olduğunu düşünüyorlardı. Bunların diğer yıldızlardan ve yıldız kümelerinden ayrılması ise zor olduğundan kesin bir yargıya varılamıyordu.

Queen’ Üniversitesi’nden Bridges ve Forbes çoğu Hubble’ın verileri olmak üzere çeşitli yıldız kümelerini incelediler. Ekip kümelerin yaş ve içerdikleri kimyasal yapıya göre, şimdiye kadar yapılan en büyük veritabanını oluşturdular.

Bridges bu konuyu açarak; “Biz bulabildiğimiz tüm verilere özellikle de Hubble’ın verilerine baktık. En iyi verileri Hubble sağladığından çoğunlukla onun verilerini kullandık. Bu verilerin ışığında kümelerin yaş ve madde yapılarını inceledik” diyor.

Araştırmacılar aynı zamanda Samanyolu’nun yuttuğu cüce gökadaların da izini sürdü. Çünkü bu yıldızlar sonuçta söz konusu cüce gökadalar içinde bulunuyorlardı. Çalışma sonucunda cüce gökada sayısının da sanılandan fazla olduğu ortaya çıktı.

Kaynak: Science Daily

Büyük gökadaların daha küçük gökadaların birleşmeleri sonucu oluştuğu düşünülüyor. Buna göre Samanyolu’da çeşitli cüce gökadaların birleşmesiyle oluşmuştur. Dışarıdan sisteme katılan yıldız sayısının sanılandan daha fazla olduğu bu çalışmayla ortaya çıkarılmış. Belki bizim Güneşimiz yabancı bir yıldız. Günümüzden 5 milyar yıl önce sisteme katılan başka bir yapı sonucunda oluşmuştur. Olabilir mi?

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d