Satürn’de Buzlu Uydunun Gösterisi

Güneş Sistemi’nde sadece Dünya’nın bir uydusu vardır. Buna karşılık kalabalık nüfusu olan gaz devlerinden örneğin Satürn’ün 62 uydusu bulunurken Merkür ve Venüs’ün hiç uydusu yoktur.

Cassini’nin çektiği bu görüntüde Satürn’ün en büyük iki uydusu görülüyor: Titan ve Rhea. Titan uydumuz Ay’dan % 50 daha büyük olup 5150 km’lik çapa sahipken Rhea ondan biraz küçük, 1528 km çapındadır.

Titan_Rhea
Cassini uzay aracının 2011’de elde ettiği bu görüntüde Rhea (gri) Titan’ın (turuncu) önünden geçiyor. Rhea Satürn’e Titan’dan daha yakın olduğundan fotoğrafı çeken Cassini bu sırada Rhea ile Satürn arasındaydı (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute).

Birbirinden tamamen farklı renklere sahip olan bu uydulardan Titan altın rengiyle, Rhea ise koyu rengi ve kraterle kaplı yüzüyle ön plana çıkıyor. Rhea’nın dörtte üçü buz ve geriye kalan kısmı ise kayalıktır. Cassini uzay aracı verileriyle Rhea’nın kayalık bir çekirdeğinin olmadığını tespit edildi. Yani Rhea aslında kirli bir buz topu gibi sadece kaya ve buzdan oluşur.

Titan’ın turuncu rengini ise atmosferi vermektedir. Titan atmosferi metan, azot, hidrojen ve hidrokarbonlar açısından zengindir. Bu moleküller atmosferin alt katmanlarına hareketlenirken güneş ışığıyla tepkimeye girerler ve böylece turuncu renkte bir sis oluştururlar.

Titan’ın bazı görüntülerinde atmosferi bir soğan kabuğu gibi saran mavi renkte puslu bir bant görülür. Burada da gözlenen bu oluşum özellikle kutup bölgelerini aydınlatmaktadır. Titan’ın kuzey kutbu sağ üstte ve güney kutbu sol altta bulunmaktadır.

Bu mavi bant mevsim değişimlerine göre büyür. Satürn ile birlikte dolanan uydularında bir mevsim yedi dünya yılı sürmektedir. Cassini 2004 yılında Satürn Sistemi’ne ulaştığında Titan’ın kuzey kutbu kış mevsimini yaşamaktaydı.

Ağustos 2009’daki Satürn’deki gece-gündüz eşitliğinin ardından Titan’ın kuzey yarıküresine bahar gelmeye başlarken güney enlemleri sonbahara girdi. Bu mevsimsel kayma sonucunda Titan’ın güney kutbu üzerinde bir girdap oluştu. 2012 yılındaki dokuz saatte bir tam tur atan şiddetli girdapı Cassini görüntülemişti.

Cassini şimdiye kadar Titan ve Rhea’nın yakınından sayısız kez geçti. Her geçişte eşsiz görüntüleri ileterek özellikle Titan’ın iç yapısı, kütle çekimi ve yüzey özelliklerinin anlaşılmasında yardımcı oldu.

Rhea’nın yüzeyindeki çukurlar geçmişte yaşadığı savaşı anlatıyor. Uyduda küçük ya da büyük birçok krater bulunmaktadır. Rhea’nın incelenmesinin sebebi ise Satürn Sistemi üzwerine yğan kozmik toz ve meteoridlerin oranının belirlenmesi.

Cassini bu görüntüyü dar açılı kamerasındaki kırmızı, yeşil ve mavi filtreler yardımıyla 15 Haziran 2011’de almıştı.

ESA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d