Son 2012 Senaryosu: Karadelik Bizi Görecek!

Güneş zaman zaman gökada merkeziyle aynı hizaya gelir ki bu olağan bir durumdur. Dünya’dan bakıldığında Samanyolu’ndaki kalın bulutlar gökada merkezinin görülmesini engeller ve ortaya böylesi bir görüntü çıkar. (A. Fujii)

2012’nin en garip söylentilerinden biri yeterince ilgi görmedi. Bu yalan haber Dünya’nın kış mevsimine Güneş’in gökada merkezinin kozmik hizasına gelmesine denk gelmesiyle ilgilidir. Söylentiye bakılırsa bu durum Dünya üzerindeki kütle çekimi arttırarak gezegenin güneş çevresindeki yörüngesinde değişikliğe yol açacak. Aslında bu tür hizalar normal bir olaydır ve hiçbir zarara yol açmaz.

Şehir ışıklarından yeterince uzakta bir yerde Samanyolu’nun yıldızlarla dolu parlak yolu görülebilir. Bu yol, tek tek göremezsek de milyonlarca yıldızın ışığından oluşur. Bu yol Samanyolu’nun orta düzlemiyle birleşmektedir.

Kalın toz bulutları gökadayı kaplamaktadır. Kızılötesi teleskoplar bunları açıkça görebilirken, çıplak gözle Samanyolu’nun zayıf parıltısı içinde onların karanlık yamaları birer bulut gibi görünür. En belirgin şeritler Kuğu’dan Yay takımyıldızına uzanan ve çoğunlukla karanlıkta kalan Büyük Yarık’tır (Great Rift) ki buna Kara Yarık’da (Dark Rift) denir.

Gökadamızın bir diğer özelliği de, görünmeyen 28 000 ışık yılı uzaklıktaki merkezde yatan 4 milyon güneş kütleli karadeliğin varlığıdır.

Gökbilim açısından aslında bir anlamı olmayan rastlantı da Dünya’nın 21 Aralık’ta kuzey yarımküresinin gireceği kış dönümü ile Güneş’in gökada merkezi hizasına gelmesinin kesişmesidir.

Dünya Güneş çevresinde dolanırken, görünen takımyıldızlar mevsime bağlı olarak yavaş yavaş değişerek hareket ediyor gibi görünür. 21 Aralık 2012’de Güneş gökada düzleminin yaklaşık 6,6 derece kuzeyinden geçecek –ki bu açı 13 dolunay büyüklüğü demektir.- İşte bununla ilgili ortaya sürülen çeşitli söylentiler bulunuyor. Güneş Koyu Yarık’a girerek Dünya’nın gökada merkezindeki karadeliği doğrudan göreceği ve bunun da kütle çekimini etkileyeceği yolunda doğru olmayan bilgiler veriliyor.

Buna karşı söylenebilecek ilk şey yıldızların orada olduğu, bizimle hareket ettiği ve hareketlerinde herhangi bir düzensizlik ve aralarında dağılma olmamasıdır. Burada sadece Dünya’nın kuzey kutbunun Güneş’ten en uzak olması nedeniyle gerçekleşecek kış dönümü önemlidir.

İkincisi Dünya’ya gökada merkezindeki karadeliğin kütle çekimsel etkisinin -kütle çekimi uzaklık arttıkça üstel olarak katlanarak azaldığından- güçlü olamayacağıdır. Dünya Güneş’ten 150 milyon km, Samanyolu’nun merkezindeki karadelikten ise 265 katrilyon km uzaklıktadır. Güneş ve Ay’ın (kütlece küçük ama bize çok yakın) Dünya’ya uyguladığı kuvvetler en büyükleridir. Samanyolu’ndaki karadeliğe olan uzaklığımız 900 milyonda bir kadar değişir ki bu değişiklikte önemli bir etkiye neden olmaz. Ayrıca Dünya, kış dönümünde değil yaz dönümünde galaktik merkeze yaklaşır.

Üçüncü olarak güneş her yıl Koyu Yarık hizasına gelir, ve Aralık 2012’de de bundan farklı bir şey olmayacağıdır.

Bu tür söylentileri, Koyu Yarık, güneş patlamaları, manyetik alanın ters dönmesinin etkileri ya da Maya takviminin sona ermesi gibi yalanları bırakıp kış dönümünün keyfini çıkarın.

NASA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d