Spitzer Genç Bir Sistem Keşfetti

NASA’nın Spitzer Uzay Teleskopu verilerinden hareket eden gökbilimciler 93 günlük arayla “yanıp sönen” genç bir yıldız sistemi keşfetti. YLW 16A adı verilen sistem büyük bir olasılıkla yıldız oluşum sürecinden kalan madde diski ile çevrili ikisi genç ve üçüncüsü henüz bebek olan üç yıldızdan oluşuyor.

Ressam gözüyle birbiri çevresinde dolanan yıldızı saran dev madde diski. ( NASA/JPL-Caltech)
Ressam gözüyle birbiri çevresinde dolanan yıldızı saran dev madde diski. ( NASA/JPL-Caltech)

Bir hulahup gibi diskin içindeki iki yıldız birbirinin çevresinde dolanıyor. İki yıldızın yörünge çemberi üçüncü yıldızın kütle çekimi nedeniyle bozulmuş gibi görünüyor. Bir tür oyun gibi dönen yıldızların çevresindeki madde diskinin yeni gezegenler ve diğer gök cisimlerini doğuracağına inanılıyor.

Spitzer genç yıldızın ısıttığı gaz ve toz diskinden gelen kızılötesi ışığa bakarak diskin içinde boşluk olduğunu gözledi. Buna ek olarak yapılan gözlemler ise Avrupa Güney Gözlemevi’nin Şili’deki Çok Büyük Teleskopu’na takılan NACO aletiyle gerçekleşti.

YLW 16A bilinen yanıp sönen yıldız sistemlerinin dördüncüsüdür. Ayrıca sistemin bulunduğu Rho Yılancı yıldız oluşum bölgesinde daha önce de benzer bir sistem keşfedilmişti. Bu da akla “yanıp sönen” sistemlerden daha çok olduğunu getiriyor. Bozuk disk içindeki yanıp sönen yıldız sistemlerinin gözlemi aynı zamanda gezegen oluşumları hakkında da fikir vermektedir. Çift yıldızlı sistemdeki gezegenler bir ya da iki yıldızlı yörüngeye sahip olabilir. “Star Wars” filmindeki “Tatooine” gezegeninin iki yıldızı olduğundan çift günbatımı gerçekleşmekteydi. Gökbilimciler yanıp sönen yıldız sistemlerinden gelen ışıkla diski oluşturan maddeyi ve gezegen oluşumlarını izleyebiliyor.

JPL

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d