Yanımızdan Bir Cisim Geçti!

Dünya’nın yakınından geçen 2010 KQ’nun 1 Mart ile 1 Ekim tarihleri arasındaki yörüngesi. (NASA/JPL)

NASA’nın Jet İtici Laboratuvarı’ndaki dünya için tehlikeli olabilecek cisimleri izleme programı bürosu 21 Mayıs’ta Dünya’nın görece yakınından geçen küçük bir nesnenin ayrıntılarını açıkladı. Cisim gezegenler arası hareket eden bir roketin üst kısmı kadar. 2010 KQ kod adlı cismin yörüngesi neredeyse Dünya’nın yörüngesiyle aynı.

Gözlemler sonucunda 2010 KQ’nun görünen parlaklığının 28.9 kadir olduğu ve birkaç metrelik büyüklüğüyle bilinen asteroit türlerinin hiçbiriyle uyuşmadığı belirlendi.

Cisim ilk olarak 16 Mayıs’ta Arizona-Tuscon’daki Catalina Gökyüzü Araştırması birimindeki Richard Kowalski tarafından keşfedildi. Cisim bundan 5 gün sonra Ay’ın yörüngesinin hemen yakınından geçti. Cismin bize en yakın olduğu nokta burasıydı. Hesaplara göre 2036 yılında tekrar geri dönecek.

NASA’nın dünya için tehlikeli olabilecek cisimleri izleme programı bürosundan Paul Chodas: “Cisim % 6 gibi bir olasılıkla yaklaşık 30 yıl sonra, 2036’da Dünya atmosferine girecek. Ancak bu atmosfere zarar veremeyecek kadar küçük bir cisim” diyor.

NASA sürekli olarak Dünya’ya yaklaşan kuyrukluyıldız, asteroit gibi nesneleri bulmak için uğraş veriyor. Bunu yaparken de hem Dünya üzerinde kurulu teleskopları hem de uzaydaki teleskopları kullanıyor. Gözlemler Dünya için tehlikeli olabilecek cisimlerin varlığının önceden  belirlenmesi için yapılıyor.

Kaynak: NASA/JPL

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d