Yeni Yıldızın Çevresinde Devasa Su Kütlesi Bulundu

Herschel, Boğa takımyıldızı içinde yeni oluşan bir yıldız çevresindeki gaz ve toz bulutu içinde su buharı olduğu belirledi. (ESA/Herschel/SPIRE)

Avrupa Uzay Ajansına ait Herschel Uzay Gözlemevi yeni oluşan bir yıldızı çeviren gaz ve toz bulutu içinde Dünya okyanuslarındaki suyun 2000 katı kadar su buharı olduğunu keşfetti.

Soğuk ve karanlık gaz ve toz bulutları, ön yıldız çekirdeği ile yeni güneş sistemi için gerekli tüm maddeyi barındırıyor.

Yeryüzünde yaşamın kaynağı olan su, daha önce Güneş Sistemi dışındaki aktif yıldız oluşum bölgelerinde küçük toz taneciklerini oluşturan gazın içindeki buz görülmüştü. Herschel, Boğa takımyıldızındaki Lynds 1544 olarak adlandırılan soğuk bir ön yıldız çekirdeğini saran ve yıldız oluşumunu sağlayan gaz ve toz bulutu içinde su molekülü olduğunu belirledi. Su buharının miktarı ise Dünya okyanuslarındaki sudan 2000 kat daha fazla.

İngiltere Leeds Üniversitesi’nden Paola Caselli: “Bu kadar buhar ancak 3 milyon Dünya okyanusu kadar buzla oluşur. Yaptığımız gözlemler sadece gaz halini içeriyor. Toz bulutu soğuk olduğundan su buza dönüşerek toz taneciklerini kaplamış olmalı” diyor.

“Bu yoğun bölgelerdeki kimyasal süreçleri ve özellikle kozmik ışınların su buharı üzerindeki etkisini anlamak için incelememiz gerekiyor.”

Gözlemler kütle çekime bağlı çöküşün başladığını ve su moleküllerinin doğan yıldızın merkezine doğru hareket ettiğini gösteriyor.

Herschel’in elde ettiği yıldız çevrwsindeki gaz ve toz bulutunun parlaklık-hız grafiği. Yıldızın kenarlarındaki parlaklık düşükken, yıldızın merkezine doğru moleküllerin hızla hareket ettiği ve parlaklıklarının arttığı görüldü. (ESA/Herschel/SPIRE/HIFI/Caselli ve ekibi)

“Karanlık bulut bir iz bırakmamasına karşılık su moleküllerini izleyerek bulutun çöktüğünü ve hareket ettiğini görebiliyoruz” diyor Dr. Caselli.

“Muhtemelen burada, bunun sonunda gezegen sistemi olan en az bir yıldızlı sistem oluşturacak yeterli madde bulunuyor.”

L1544’deki su buharı yıldız oluşumuna katılacak ancak geriye kalanı disk içinde yeni gezegenleri oluşturarak onlara zengin bir su deposu sağlayacak.

ESA Herschel projesi bilim ekibinden Göran Pilbratt: “Herschel ile yıldızlararası ortamlardaki moleküler bulutlarda gördüğümüz yaşam için gerekli olan suyun, yıldız oluşum süreçlerinde Dünya’ya benzer gezegenler oluşturduğunu izleyebiliyoruz” diyor.

ESA

 

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d