Yıldızlarda Hapşırır!

V633_yildiz

Görüntünün ortasındaki yıldıza dikkatle bakın. Hapşuuu! Sanki hapşırmış. Birkaç bin yıl gibi yıldızlar için göz açıp kapatma süresi kadarlık anda oluşan müthiş bir güzellik değil mi? (Yoksa bana mı öyle geliyor!)

Yıldız birkaç yıl boyunca izleyebilseydik ardı sıra gelen hapışırmalarını görebilirdik. Genç yıldız süper sıcak gazı hızla fırlatıyor ardı sıra: hapşuuu, hapşuuu… Gazdaki bu patlamalar ise Herbig-Haro nesneleri adı verilen yapıları oluştururken çevresine de şekil veriyor.

Bu nesneler yıldızların enerjik “hapşırmaları” ile oluşur. Bu kütle gezegenimiz kütlesinde olup saniyede yüzlerce kilometre hızla yakın bulutların içine dalabilir. Şok dalgalarının etkisiyle de yıldızdan aşağıda görüldüğü gibi bir U-şekline bürünebilir. Çoğu gökbilim olayından farklı olarak buradaki hareketlenme bir insan ömrüne sığabilir. Yakın zamanda bu hapşırma duracak ve sonuçta Güneş gibi benzeri bir yıldız doğacaktır.

Bu bölge aslında birkaç ilginç cisme sahiptir. Merkezdeki yıldızımızın adı V633 Cassiopeiae. Sol tarafta bulunduğu kozayı aydınlatan yıldızın oluşturduğu yapı ise V376 Cassiopeiae olarak bilinir. Bu yıldız da hapşırma nöbetlerine yenik düşmüş değişken bir yıldızdır. Sonuçta buradaki her iki yıldız da benzerleri gibi kendi oluşumlarından arta kalan tozlu madde ile çevrili durumdadır.

Görüntü telif hakkı: ESA/Hubble & NASA

Hubble/ESA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d