Hubble’dan Tuhaf Kozmik Dörtlü

Hubble dört kozmik arkadaşı bir karede gösterdi. Bol yıldız oluşumları gerçekleşen, kütle çekimi nedeniyle ortaya çıkan kuyruklar, birleşenler ve karadeliklerle dolu bu gökadalar Hickson Bileşik Grubu 16 veya HCG 16 olarak bilinen gökada grubunun bir parçasıdır.

This new NASA/ESA Hubble Space Telescope image shows four of the seven members of galaxy group HCG 16. This quartet is composed of (from left to right) NGC 839, NGC 838, NGC 835, and NGC 833 — four of the seven galaxies that make up the entire group. They shine brightly with their glowing golden centres and wispy tails of gas, set against a background dotted with much more distant galaxies. This new image uses observations from Hubble's Wide Field Planetary Camera 2 combined with data from the ESO Multi-Mode Instrument, installed on the European Southern Observatory's New Technology Telescope in Chile.
HCG 16 grubundaki dört gökada soldan sağa doğru NGC 839, NGC 838, NGC 835 ve NGC 833’dür. Parlak merkezleri ve gaz kuyrukları arasında uzak gökadalar da göz kırpmaktadır (NASA, ESA, ESO).

Tüm grup yedi gökadan oluşmaktadır. Burada görülen dört gökada soldan sağa doğru NGC 839, NGC 838, NGC 835 ve NGC 833’dür. Parlak merkezleri ve gaz kuyrukları [1] arasında uzak gökadalar da göz kırpmaktadır.

Bileşik gruplar tuhaf ve garip olayları incelemek için mükemmel laboratuvar oluşturur. 1980’lerde Paul Hickson bu tür yoğun gökada gruplarını sınıflandırma yoluna gittiğinde beklediğinden çok sayıda grup olduğunu görmüştü [2].

HCG 16 grubunun (merkezde) Sayısallaştırılmış Gökyüzü Araştırması 2 ile alınmış görüntüsü (NASA, ESA, Digitized Sky Survey 2 ).

HCG 15’de bunlardan biridir. Grupta bol yıldız oluşturan ve yoğun parlak merkezleri bulunan gökadalar bulunuyor. Bu grupta iki düşük iyon nükleer emisyonlu (LINEr), bir Seyfert 2 ve üç yıldız patlama gökadası bulunmaktadır.

Evren araştırmalarında önemli bir yere sahip bu üç gökada sınıfı birbirinden farklı özellik ve davranışlara sahiptir. Yıldız patlama gökadaları diğerlerine göre çok büyük miktarda yeni yıldız üretmektedir. LINEr ise çekirdekten dışarı doğru içerdiği gazı ısıtan gökadalardır. Görüntüde NGC 839 bu tip bir gökadadır ve onun yanındaki NGC 838 merkezinde karadelik olmayan LINEr tipi yıldız patlama gökadasıdır.

Diğer NGC 835 ve NGC 833 ise görünür ışıkta gözlenebilen merkezinde aktif süper kütleli karadelik olan Seyfert 2 gökadalarıdır.

NGC 833 (sağda) merkezindeki karadelikten yayınlan X-ışını emisyonuna bakıldığında yakın gökadalarla olan etkileşimi nedeniyle yüksek miktarda gaz ve toz kaybettiğini gösterir. Bu da benzer özelliklere sahip ve NGC 839’u sarmış görünen soluk kenarlarından bellidir. NGC 839 geçmişte başka bir gökadayla etkileşime girmiş olabilir.

Bu görüntü Hubble’ın Geniş Alan Kamerası 2 ile Avrupa Güney Gözlemevi’nin Şili’deki Yeni Teknoloji Teleskopu verileriyle oluşturuldu.

Video: HCG 16’ya yolculuk (NASA, ESA, Digitized Sky Survey 2. ESO).

Notlar

[1] Kütle çekim ya da gel git kuyruğu bir gökadadan uzaya yayılan gazdan oluşmuş ince ve uzun bölgedir. Bunlar gökadaların çevresini kütle çekim kuvvetiyle sarar.

[2]Hubble daha önce de başka grupları görüntülemişti: HCG 31 (opo1008a), HCG 92 (heic0910i), HCG 59 (potw1004a), HCG 22 (potw1349a), HCG 7 (potw1132a), HCG 87 (opo9931a), and HCG 90 (heic0902a).

Hubble/ESA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d