2017 Yılı Boyunca Güneş

Bu görsel 2017 yılı boyunca Güneş’in değişen aktivitesi ve bir de kısmi tutulmayı içeriyor. Görüntüler ESA’nın Proba-2 uydusu ile elde edildi.

Her fotoğraf Güneş’in sıcak hareketli atmosferini (yaklaşık bir milyon derece sıcaklıktaki korona katmanı) gözlemek için uydunun uzun morötesi dalga boyunda çalışan SWAP kamerası ile çekildi.

ESA’nın Proba-2 uydusu.

Genel olarak Güneş’in 11 yıl süren etkinlik döngüsü çerçevesinde, görüntülerde parlak bölgelerin minimum düzeyde, buna karşılık koronal alanların (daha koyu olan yerler) daha büyük ve belirgin olduğu dönemler göze çarpıyor.

Yakından bakıldığında birkaç görüntü öne çıkmaktadır. Nisan ve Mayıs başında yaklaşık bir haftalık süre boyunca Güneş karenin ortasında değildir. Bu kasıtlı yapılmıştır. Buradaki amaç Güneş’in parlaklığını azaltarak  geniş atmosferi gözlemektir.

Bu çoklu görüntüde yine gözden kaçmayacak olan bir fotoğrafta 21 Ağustos tarihlidir. Burada Güneş’in neredeyse yarısı yok olmuş gibidir. Geçtiğimiz yıl 21 Ağustos’ta ABD’de gözlenen tutulmanın uydu gözünden kısmi hali yakalanmıştır. Bu sırada Ay’ın gölgesi ABD’yi boydan boya kat etmişti.

Yüksek çözünürlükteki görüntüler için:

2,46 Mb’lık Jpg görüntüsü

8,79 Mb’lık Tif görüntüsü

Proba uydusu ile uzaydan Güneş tutulması:

ESA

 

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d