300. Haber Yeni Keşifle Geldi

10.5 kadir kadar parlak olan WASP-3 yıldızının bir gezegeni daha bulundu. Görüntü kırmızı, mavi ve görünür ışık filtreleriyle alınmıştır.

Almanya, Bulgaristan ve Polonya’dan oluşan bir gökbilim ekibi yeni bir yöntemle ötegezegen keşfi gerçekleştirdi. Yöntem, diğer yıldızların çevresinde dolanan dünya gibi daha küçük gezegenleri keşfedecek kadar da hassas. Almanya Jena Üniversitesi’nden Dr Gracjan Maciejewski liderliğindeki ekip, zamana bağlı geçiş yöntemini (Transit Timing Variation-TTV) kullanarak, 700 ışık yılı uzaklıktaki Çalgı takımyıldızında (Lyra) bulunan WASP-3 yıldızının çevresinde dolanan 15 dünya kütleli gezegeni buldular.

Bu yöntem birkaç yıl önce gezegenleri keşfedebilmek için ileri sürülmüştü. Yıldızının önünden geçen gezegen belli bir süre boyunca yıldızının ışık parlaklığının azalmasına neden olur. Şimdiye kadar Kepler ve Corot uzay araçları geçiş yöntemiyle bir dizi ötegezegen* buldu.

Genellikle bir büyük gezegen yakınındaki küçük gezegenin etkisiyle yörüngesinde yalpalama hareketi yapar. TTV yöntemiyle gökbilimciler bu sapmaları bilgisayar ortamında karşılaştırarak yeni gezegenleri bulabilir.

Ekip, Jena Üniversitesi’ndeki 90 cm çapındaki teleskop ile Bulgaristan’ın Rohzen Ulusal Gökbilim Gözlemevi’ndeki 60 cm çapındaki teleskopla 630 dünya kütleli WASP-3b gezegeninin geçişlerini incelediler.

Dr. Maciejewski: “Biz WASP-3b’nin geçiş zamanlarındaki dönemsel değişimleri saptadık. Bu değişimler bize sistemde 15 dünya kütleli (Uranüs kütlesinde) bir gezegenin 3.75 günlük yörünge dönemiyle dolandığını gösterdi. Kurallara uygun olarak da bu yeni gezegeni WASP-3c olarak adlandırdık” diyor.

Yıldız ve çevresindeki iki gezegen. Gezegenler Dünya-Güneş uzaklığından daha da uzakta yer almalarına karşılık daha hızlı dolanmaktadırlar.

Güneş’ten daha büyük bir yıldızın çevresinde dolanan bu yeni gezegen, şimdiye kadar keşfedilenlerin içindeki en küçük gezegenlerden biridir. WASP-3c, dolaylı gezegen bulma yöntemlerinden olan TTV ile bulunan ilk gezegendir.

WASP-3c yıldızından, sistemdeki diğer gezegene göre iki kat daha uzakta dolanmaktadır. Gezegenlerin yıldıza bu kadar yakın yer almaları büyük bir olasılıkla erken geliştiklerini gösteriyor.

TTV, dünya gibi küçük gezegenlerin keşfi için kullanılabilecek oldukça hassas bir yöntemdir. Dünya büyüklüğündeki bir gezegen, yıldıza daha yakın olan dev bir gezegenin geçişini 1 dakikadan daha fazla zaman boyunca sapmaya uğratabilir.

Bu sapma ise 1 m çapındaki teleskoplarla bile bulunabilir. Ekip şimdi WASP-3c’nin özelliklerinin ayrıntıları için Teksas’ta bulunan 10 m’lik Hobby-Eberly Teleskopu’nu kullanıyor.

Kaynak: Science Daily

*Geçiş yöntemiyle tüm araçların bulduğu gezegen sayısı 87’dir.
WASP 3 sistemiyle ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d