67P’nin Boynu

Bir yandan Yeni Ufuklar’ın Pluto, diğer yandan Rosetta’nın 67P kuyrukluyıldız fotoğrafları. Ne tarafa döneceğimizi şaşırdık. Bilgi bombardımanı devam ediyor. Güneş Sistemi’ndeki sakin cisimler inceleniyor, didik didik ediliyor. Ceres’i inceleyen Şafak mı dediniz? Merak etmeyin yakında o da güzel fotoğraflarla dönüş yapacak. Çünkü bu ayın sonunda Şafak Ceres’e yakın uçuş yapacak.

67P_bogaz
67P/Gerasimenko-Churyumov kuyrukluyıldızının boyun adlı iki lobunu birleştiren kısmın ayrıntılı fotoğrafı (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA).

Şimdi sıra Rosetta’da. Bilindiği üzere ilk kez bir uzay aracı bir kuyrukluyıldız yörüngesine girmiş ve hatta yüzeyine sonda indirmişti. Philae adlı sonda ile sağlıklı iletişim kurulamıyor ama yörünge aracı Rosetta veri yollamayı sürdürüyor. Bu verilerin işlenmesi zaman aldığından bazen bir yıl önce çekmiş olduğu bir fotoğrafla yeni karşılaşıyoruz. Bu da onlardan biri.

Rosetta’nın ilettiği bu görüntü 18 Eylül 2014 tarihli. Araç bu tarihte 67P’den sadece 27 km uzaktaydı. Yani neredeyse yüzeye değiyordu.

Görüntü kuyrukluyıldızın ‘boyun’ kısmını gösteriyor. İki parçayı tutan bu boyun kısmının sağ tarafı küçük parçaya, sol kısmı ise büyük parçaya ait. Boyundaki toz yapısı dikkat çekiyor. Merkezin hemen sağındaki kırık kısım büyük olasılıkla yüzey sıkışması ve buzun erimesi nedeniyle oluşmuş.

67P’nin haritası. Bu yazıda bahsedilen boyun kısmı “Hapi” olarak adlandırılmış bölgedir. Dileyen görsele tıklayıp 4,2 Mb’lık dosyayı bilgisayarına indirebilir (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA).

Güneş’e yaklaşmayı sürdüren 67P, 13 Ağustos’ta günberi konumundan geçecek. Elbette bu sırada yanında onu gözetleyen Rosetta’da olacak. Bu geçiş ve sık sorulan sorularla ilgili tıklayınız.

ESA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d