Artık Bir Truvamız Var!

2010 TK7 asteroidin Dünya yörünge düzlemi üzerindeki hareketi dairesel yeşil çizgilerle ile gösterilmiş. (Paul Wiegert, University of Western Ontario, Canada)

NASA’nın Geniş Alan Kızılötesi Tarayıcısı (WISE) ile elde edilen verileri inceleyen gökbilimciler Dünya’nın yörüngesi üzerinde ve Dünya ile birlikte Güneş’in çevresinde dolanan ilk “Truva” asteroiti keşfettiler.

Truva asteroitleri gezegenin önünde ya da arkasında onunla aynı yörüngeyi paylaşan irili ufaklı cisimlerdir. Gezegenle aynı yörüngede dolandıklarından bir çarpışmaya neden olmazlar. Güneş Sistemi’nde Neptün, Mars ve Jüpiter’in de Truva asteroitleri bulunuyor. Satürn’de ise uydularının da içinde yer aldığı iki ayrı Truva asteroit grubu yer alıyor.

Bilim insanları Dünya’nın da Truva asteroitlere sahip olduğunu düşünüyor ancak Dünya’nın bakış açısına giren Güneş’in parlaklığı nedeniyle şimdiye kadar bunları görmek mümkün olmamıştı.

Kanada Athabasca Üniversitesi’nden Martin Connors: “Bu asteroitle gün ışığında olduklarından onları görmek çok zordur. Neyse ki şimdi birini bulduk. WISE bize bu asteroitin Dünya’dan görülmesi mümkün olmayan zor bir yerde olduğunu gösterdi” diyor.

WISE’nin geniş alan görüntüsünde asteroit daire içinde işaretlenmiş. (NASA/JPL-Caltech/UCLA)

WISE Ocak 2010 ile Şubat 2011 tarihleri arasında kızılötesi ile tüm gökyüzünü taradı. Connors ve ekibi Dünya’ya yakın nesneler (DYN),asteroitler ve kuyrukluyıldızları bulmak için bu verileri incelemeye başladı. DYN Dünya’nın Güneş çevresindeki yörüngesindeki yolun 45 milyon km içinde olan nesnelerdir. WISE ile Mars ile Jüpiter arasındaki Asteroit kuşağında 155 000, 132’si önceden bilinmeyen olmak üzere 500’ün üzerinde DYN gözlemledi.

Ekip olası iki Truva asteroiti keşfini gerçekleştirdi. 2010 TK7 olarak adlandırılanı Kanada-Fransa-Hawai Teleskopu’nun gözlemleri ile ilk Dünya Truva asteroiti olarak onaylandı.

Asteroit yaklaşık 300 metrelik bir çapa sahip. Asteroit Dünya yörünge düzleminin üstüne altına yalpa yaparak ilginç bir yörünge izliyor. Nesne Dünya’dan yaklaşık 80 milyon km uzaklıkta bulunuyor. Asteroitin yörüngesine ilişkin yapılan hesaplamalar onun önümüzdeki 100 yıl içinde Dünya’ya 24 milyon km’den daha az yaklaşamayacağını gösteriyor. Yörüngesiyle ilgili yapılan bir benzetim aşağıda görülüyor.

 

NASA’nın Jet İticileri Laboratuarı’ndan WISE’nin DYN gözlemleri baş araştırmacısı Amy Mainzer: “Dünya ile takip oyunu oynuyor sanki. Dünya bu asteroiti her zaman kovalıyor görünüyor” diyor.

Diğer asteroitlerinde benzer yörüngeleri var. Bu nesneler gelecekteki insanlı ya da robotlu gerçekleştirecek aramalar için mükemmel aday olabilir. Dünya yörünge düzleminin altında ve üstünde dolanan asteroit 2010 TK7’ye ulaşmak için büyük miktarda yakıt gereklidir.

Yüzlerce, binlerce asteroit ve kuyrukluyıldız verileri Cambridge’deki Smithsonian Astrofizik Gözlemevi’nde Uluslararası Astronomi Birliği tarafından desteklenen Küçük Gezegen Merkezi’nde (Minor Planet Center) bulunuyor.

NASA-WISE

 

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d