Bilim insanları NASA’nın bir teleskobunu kullanarak bir asteroit yüzeyinde su-buz ve karbonlu bileşikler olduğunu tespit ettiler. Keşif, Asteroit Kuşağı’nda bulunan kuyrukluyıldız ve soğuk nesnelerin birçoğunda bu maddelerin olabileceğini akla getiriyor. Bunlardan birinin  de dünyadaki yaşamı başlatan süreçte etkin rol oynamış olabileceği düşünülüyor.

Jet İtici Güç laboratuarı, Dünya’ya yakın nesneler programı yöneticisi Don Yeomans; “Uzunca bir süre asteroit Kuşağı’nda bir bardak kadarlık suyun bile olmadığını düşündük. Bunlar susuzluğu gidermeyebilir ama dünyadaki her havuzu doldurabilecek kadar su taşıyabilirler.”

2002 yılında başlayan gözlemleri esas alarak son altı yılda gerçekleşen çalışmada, NASA’nın Kızılötesi Teleskop Tesisi yardımıyla yedi ayrı ölçüm yapıldı. Bu gözlemler sonucunda su-buz ve karbonik organik bileşiklerin olduğu saptandı.

24 Themis’in yörüngesi (Josh Emery/University of Tennessee, Knoxville)

Çalışmaya konu olan 200 km uzunluğundaki asteroit  24 Themis, Güneş’ten 479 milyon km uzaklıktaki bir yörüngede dolanıyor. Asteroitin yapısı Güneş Sistemi’nin oluşumu üzerine yeni bir kitap yazılmasına neden olabilir.

“Bu bize geçmiş hakkında bilgi verdiği gibi, gelecekte neler olacağını da anlatabilir. Bu araştırma asteroitlerde neler olup olmadığını açığa çıkarır. Böylece gelecekte yapılacak gezegenler arası uzay uçuşlarında yakıt istasyonları, su depoları olarak kullanılabilir” diyor Yeomans.

Bulgular daha sonra Florida Merkez Üniversitesi’ndeki Humberto Campins liderliğindeki başka bir ekip tarafından da doğrulandı.

NASA, Dünya’ya yakın olan kuyrukluyıldız ve asteroitleri hem dünya üzerindeki hem de uzaydaki teleskoplarla düzenli olarak izlemektedir. Buradaki en önemli amaç dünya için tehlikeli olabilecek nesnelerin önceden belirlenmesidir.

Kaynak: NASA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d