Ay’ın Kuzey Kutbu

Ay kuzey kutbu

ESA’nın SMART-1 uydusu Ay’ın kuzey kutbunu görüntüledi. Bu fotoğrafta kutup bölgesinin birçok kraterle kaplı olduğu görülüyor.

Ay’ın kuzey kutbu görüntünün merkezindedir. Görüntüde çeşitli boyut ve farklı şekillere sahip kraterler göze çarpıyor. Merkezde bulunan ve görüntüdeki en büyük krater Rozhdestvenskiy ile bu kraterin hemen güneybatısındaki sandviçi tamamlar görüntüdeki Hermite krateri ve kuzeydoğusundaki Plaskett en ünlüleridir.

SMART-1 ile 2004’ten 2006’ya kadar toplam 32.000 fotoğraf elde edildi ki bu işin kolay kısmıydı. İşin asıl ve zor olanı tüm bu görüntülerin yüzlercesinin bir araya getirilerek ayrıntılı fotoğrafa ulaşılmasıydı.

Böyle bir mozaiği oluşturmanın en zor kısmı ise bölgedeki güneş ışığının değişen aydınlanma şartları oldu. Halk arasında yanlış bir adlandırmayla “Ay’ın karanlık tarafı” denilen bu bölge diğer bölgeler gibi aslında iki hafta gündüz iki hafta gece yaşar. Ay’ın Dünya’dan görünmeyen kısmı uzay sondaları tarafından görüntülenene kadar “karanlık” kalmıştı. Ama şimdi Ay’ın tamamının çeşitli araçlarla çekilerek üretilmiş çok ayrıntılı fotoğraflarına sahibiz.

Ay’ın kuzey kutbu çevresi, görüntüde de görüldüğü gibi, güneş ışığını farklı açılarda alır. Ay üzerinde gezinen güneş ışığı farklı alanları aydınlatır. Bu görüntüyü üretebilmek için birçok açıdan ve farklı zamanlarda üretilen fotoğraflar kullanıldı. Böylece zıt yerlerden aydınlatılmış görüntüler birleştirildi.

Böyle bir fotoğrafın ortaya çıkarılması için verilen bunca çaba sonunda başarılı oldu. Gökbilimciler kraterlerin içlerini görmek ve tanımlamak için bu görüntülerden yararlanır. Belki de içleri sürekli gölgede olan derin kraterlerde Güneş Sistemi’nin oluşum zamanından kalma su-buzu bile olabilir. Özellikle de böyle alanlar araştırmaya değer kabul edilmektedir.

Görüntünün 1,29 MB boyutundaki ‘png’ formatı için tıklayınız.

Ay’a gönderilen içlerinde Hindistan ve Japon araçlarının da olduğu uyduların verileriyle üretilen yüksek çözünürlükteki Ay yüzeyi taraması için oluşturulan sayfaya buradan ulaşabilirsiniz.

ESA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d