Binlerce Nokta!

Yanlış görmüyorsunuz!! Mavi bir fon üzerinde renkli noktalar var, evet. İyi de bunlar ne olabilir?

Burada gördüğünüz her bir tanecik ESA’nın Herschel gözlemevinin gözlediği uzak bir gökadadır. Noktalar arasında görülen ışıma ise bu toz tanelerinden yayılan ısıdır. Bu ışınım (arka alan ışınımı) bize ulaşmak için milyarlarca yol aldı ve daha Güneş Sistemi ve dolayısıyla da Dünya oluşmadan önce tüm uzaya yayıldı.

Hershel’in Tayfsal ve Fotometrik Görüntüleme Alıcısı (SPIRE) ile alınan bu çerçeve Kuzey Galaktik Kutbun haritasını gösterir. Dünya haritasının oluşturulması gibi gökbilimciler kozmik bir sistem kullanarak kozmik ölçekteki yerleri tanımlar. Samanyolu için bu koordinat sisteminin merkezinde Güneş yer alır ve enlem ve boylam değerleri buna göre oluşturulur.

Kuzey Galaktik Kutup Samanyolu’nun merkez diskinden çok uzaktadır ve gökadamızın ötesindeki evrenin temiz ve net bir görüntüsünün oluşmasını sağlar. Gökyüzünde Koma Kümesi olarak bilinen zengin gökada kümesi Berenis’in Saçı kuzey kümelenmenin içindedir. Kuşkusuz bu haritada bunun gibi 1000’den fazla nokta yani gökada bulunmaktadır.

Herschel 2009 ile 2013 yılları arasında çalıştı. Bu süre boyunca gökyüzünü uzak kırmızıöte bölgede taradı. SPIRE gökyüzünü geniş alanda taramak için oldukça uygun bir alettir. Kuzey Galaktik Kutbu aynı anda üç farklı filtrede gözlenmiştir.

Fotoğrafın telif hakkı: ESA/Herschel/SPIRE; M. W. L. Smith et al 2017

Yüksek çözünürlükteki fotoğrafları indirmek için:

2,34 MB düşük çözünürlüklü jpeg görüntüsü

9,00 MB yüksek çözünürlüklü jpeg görüntüsü

ESA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d